Az elmúlt önkormányzati ciklusban többször is felléptem olyan ügyekben, amikor debreceni intézményvezetők túlkapásairól volt szó, és sajnos most is napvilágra került egy ügy, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni – kezdte mondandóját Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője, a helyi Terápiás Házról tartott sajtótájékoztatóján.

agoston0612

Mint ismert, Székely László alapjogi ombudsman munkatársai a napokban bejelentés nélkül látogatták meg a Debreceni Terápiás Házat, ahol helyszíni vizsgálatuk során nemcsak a szakmai stábbal és a vezetőséggel, de 24 gondozottal is beszéltek. Jelentésük döbbenetes képet fest az intézményben uralkodó körülményekről és az ott alkalmazott módszerekről.

A jelentés megállapítja, hogy a mintegy 250, fogyatékossággal élő embert gondozó intézmény zsúfolt, és rossz a dolgozók beosztása. Előfordult, hogy ötven betegre mindössze egy ápoló felügyelt. Több ápolási egységben a betegek elhanyagoltak voltak, néhányan vizeletszagot árasztottak. Nincs elég zuhanyzó, a vécé előtt sorba kell állni, a férfi ellátottakat is nők mosdatják, és a zuhanyzók még függönnyel sincsenek leválasztva.

Ágoston Tibor kiemelte: belülről nem nyitható felnőtt-rácsoságyat is alkalmaznak az intézményben. Elvileg csak egy órára lehetne elkülöníteni valakit, de volt olyan, aki 22 napot töltött a megfigyelőszobában.

Az ellátottakat fogamzásgátlásra kötelezik, aki teherbe esik, abortuszra küldik. Intimszobába sem mehet akárki, ezért a gondozottak egy része a kertben közösül. Az intimszoba használatáért is sorba kell állni, a kulcsot a személyzet egyik tagjától kell elkérni, és azt csak meghatározott együtt járási idő elteltével, a személyzet jóváhagyásával lehet használni.

Nagyon magas arányban kapnak gyógyszereket az ellátottak. Ez azért baj, mert az ilyen intézményekben elsősorban pszichoterápiára lenne szükség, nem pedig gyógyszerezésre. Meg is állapította a jelentés, hogy bizonyos gyógyszereknek cukorbetegség a mellékhatása, és sajnos sokan haltak meg cukorbetegség szövődményeiben az intézményben.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára is méltatlannak nevezte a körülményeket, és nem zárta ki, hogy az intézmény vezetésének személyi felelőssége is felmerül. Ágoston Tibor emlékeztetett rá, hogy az intézmény vezetője Csaholczi Attila fideszes önkormányzati képviselő felesége. Csaholcziné Rácz Évát három jelölt közül választotta a Közgyűlés a Terápiás Ház vezetőjének 2010 novemberében.

– A Jobbik debreceni frakciója is megszavazta akkor a kinevezést – ismerte el Ágoston Tibor -, mert a szakmai pályázati anyagot megfelelőnek találtuk. Most azonban a Jobbik-frakció nevében kijelenthetem, hogy megvontuk Csaholcziné Rácz Évától a bizalmat.

A városatya emlékeztetett rá: a helyi Jobbik két évvel ezelőtt – egy másik ügy kapcsán – már kezdeményezte az intézményvezető felállítását, ám a fideszes városvezetés megvédte a képviselő feleségét.

Czibere Károly egyébként azonnali és rendkívüli vizsgálatot rendelt el a Terápiás Ház ügyében, amelynek eredményét két héten belülre ígérte.
– Reméljük, nem járunk vele úgy, mint Pintér Sándor elhíresült “kéthetes” ígéretével – jegyezte meg Ágoston Tibor, majd hozzátette: – Czibere Károlynak volt egy másik megjegyzése is. Úgy fogalmazott: “ha valaki nem oda való, akkor azt el kell tanácsolni ettől a pályától”. Reméljük, ez nem azt vetíti előre, hogy néhány ápolón verik majd el a port, a magasabb szintű vezetőket pedig kimosdatják az ügyből.

A képviselő rámutatott, mekkora kontraszt van a Terápiás Ház, illetve egy másik intézmény, a menekülteket befogadó állomás viszonyai között. Míg az előbbit zsúfolt mosdók, elhanyagoltság, lepusztultság jellemzi, addig az utóbbit egy 143 millió forintból megvalósítandó közműfejlesztés, bővítés és komfortosabbá tétel tervezete.

Ágoston Tibor kijelentette, bár időközben a Terápiás Ház fenntartója a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lett, a debreceni városvezetésnek erkölcsi kötelessége, hogy hallassa a hangját az ügyben.

szebbjovo.hu