Vasárnap késő este lezárult a „Ki legyen a főpolgármester-jelöltünk?” című baloldali rendezéssel forgatott bohózat egyik újabb fejezete. A korábbi, meglehetősen szerényen bútorozott politikai képességekkel rendelkező Falus Ferenc bedobta a képzeletbeli vörös törülközőt, és visszalépett a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nála lényegesebben népszerűbb Bokros Lajos javára.

Falus politikai kompetenciáiról mindent elárul, hogy a levitézlett, a kalapdíszét már egyszer a vörös szegfűről konzervatív tulipánra cserélő, kalandor természetű Bokros utcahosszal verte a népszerűségi versenyben. Igazából nem is lehet tudni, hogy miként gondolhatta komolyan a baloldal a volt tiszti főorvos elindítását. Amióta hivatalosan jelöltjük lett, gyakorlatilag naponta csinált teljes hülyét magából és így az őt támogató balos jelölőszervezetekből is. Elég, ha csak a meglehetősen vidámra sikerült jeges-vizes videójára, vagy az unokáival eltöltött fagyizásra gondolunk.  

Falus jelölését a baloldalon a kezdetektől fogva kínos magyarázkodások kísérték. Mindenki, aki rendelkezett akár egy cseppnyi politikai realitásérzékkel láthatta, hogy kiválasztottjuk teljesen alkalmatlan és így esélytelen is a főpolgármesteri szék elnyerésére. Nem véletlen tehát, hogy már jó előre elkezdtek okokat, magyarázatokat és természetesen felelősöket keresni a vereségre. Azért valljuk be, meglehetősen komoly válságot feltételez egy szekértáboron belül, ha már a választási kampányban a vereségükre keresnek valamiféle elfogadható magyarázatot.

Mindez persze már vasárnap este óta történelem csupán. A baloldal „új” jelöltje immár a 90-es évek kaméleon természetű őskövülete, Bokros Lajos. A balos vörös cirkuszi társulata tehát addig bűvészkedett, míg a kalapból sikerült ismét elővarázsolniuk Lajos személyében az öreg, kissé már megkopott bundájú bajszos nyulat. Mindezt természetesen a megújulás jegyében. Ezek után már tényleg nem lehet tudni, mi jöhet még. Talán Demszky Gábort fogják majd 2018-ban pénzügyminiszternek jelölni, hogy teljes legyen a kép?

Bokros jelölésével legalább végleg eldőlt, hogy a magát ma baloldalinak nevező, meglehetősen heterogén garnitúra képtelen bármiféle érdemi megújulásra és még mindig a 90-es évek retro disco-jának kiöregedett „sztárjait” próbálják eladni. Nagyjából két évtizeddel vannak elmaradva ellenlábasaiktól. A Horn-kormány egykori pénzügyminiszterének a támogatása pedig olyan, mintha a Fidesz Szabad Györggyel, a Jobbik pedig Király B. Izabellával próbálkozna a fővárosban. Lassan valaki felkapcsolhatná végre a Jókai utcában a még mindig DJ BoBo zenéjére ugrabugráló dizsiben a villanyt, és szólhatna nekik: fiúk, lányok! Csak diszkréten jelezném, hogy már 2014 van…

Jurenkó Ferenc