Egy, a beszámoló által meg nem nevezett hivatalos személy szerint félő, hogy a vád összeomlása esetén újabb zavargások törhetnek ki a marylandi nagyvárosban.
Marylin Mosby államügyész a hivatala által párhuzamosan lefolytatott nyomozás alapján vádolta mind a hat rendőrt, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)
A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. A végleges vádemelésről a vádesküdtszék dönt majd.
A rendőrök ügyvédjei megpróbálják kihasználni a rendőrségi és az ügyészségi nyomozás eredményeit. Például azt, hogy Mosby államügyész kijelentette: a Graynél talált kés nem ütközött Maryland állam törvényeibe, ezért a fiatalember őrizetbe vétele nem volt jogos. A rendőrségi nyomozás viszont arra a megállapításra jutott, hogy a kés Baltimore állam jogszabályai szerint illegális volt.
A rendőrségi nyomozás eredményei emellett kétségbe vonják a Grayhez hasonlóan afroamerikai Goodson elleni legsúlyosabb vádat. Jogi szakértők rámutattak: a rendőr elítéléséhez az ügyészségnek be kell bebizonyítani, hogy a rendőr tudatosan meg akarta ölni az őrizetest. A gondatlanságból elkövetett emberölés vádja ettől függetlenül még megállhat vele szemben.
Emellett gondot jelenthet az ügyészség számára, hogy az egyik vezető nyomozójának, Avon Mackelnek oka van neheztelni a baltimore-i rendőrségre. Mackel ugyanis 2009-ig a testület magas rangú vezetője volt, amíg le nem fokozták a bűnözési statisztika kozmetikázása miatt.
2009 októberében kommandósokat kellet kiküldeni Mackel lakására, mert ittasan hangoskodott, fegyver volt nála, és nem működött együtt a rendőrökkel. A leváltott vezető ellen sokkolót használtak, de nem tartóztatták le.
Rendőrök részéről emellett korábban aggályok hangzottak el azzal kapcsolatban is, hogy a Gray család ügyvédje, Billy Murphy júniusban Mosby választási kampányának egyik legjelentősebb támogatója volt, és megválasztása után tagja volt az államügyész átmeneti kabinetjének is.
Barbara Mikulski marylandi szenátor és a szövetségi kongresszus más tagjai csütörtökön támogatásukról biztosították Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármesternek azt az amerikai igazságügyi minisztériumhoz intézett kérését, hogy a tárca folytasson átfogó vizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon a város rendőrségének tevékenységére nem jellemző-e a diszkrimináció. Loretta Lynch igazságügyi miniszter kijelentette, hogy hivatala fontolóra vette a kezdeményezést.
Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután “szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak.
A zavargások miatt Baltimore-ban több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben.
(MTI)