Babis, az ANO (Igen) mozgalom elnökeként a szociáldemokrata Bohuslav Sobotka vezette cseh koalíciós kabinet kormányfőhelyettese és pénzügyminisztere, ugyanakkor egyszemélyes tulajdonosa az Agrofert mezőgazdasági és vegyipari holdingnak, Csehország egyik legnagyobb gazdasági csoportjának.
Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke kijelentette, hogy Babis az Agrofert érdekében visszaél politikai tisztségeivel. Példaként a mezőgazdasági célokra használt gázolaj állami támogatásának a meghosszabbítását hozta fel, amely sok milliós hasznot hoz az Agrofertnek.
Sobotka miniszterelnök az ellenzék bírálatait visszautasította és olcsó színjátéknak minősítette. Leszögezte: a választók tudták kicsoda Babis, ennek ellenére 2013 őszén az ANO mozgalom a szociáldemokrata párt mögött a második helyen végzett a választáson, megelőzve a mai jobboldali ellenzéki tömörüléseket. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági célú gázolaj kedvezményét még a volt jobboldali Topolánek-kormány hagyta jóvá 2008-ban, s nem pedig a jelenlegi kabinet.
A mostani választási időszakban ez az ellenzék első kísérlete a balközép kormány leváltására. Bár a délután kezdődött és az esti órákban is folytatódó parlamenti vita tele volt vádaskodásokkal és személyeskedésekkel, a jobboldalnak esélye sincs leváltani a koalíciós kabinetet.
A CSSD, ANO, KDU-CSL hármas kormánykoalíciónak a 200 tagú alsóházban 111 képviselője van. Az ellenzéki kommunisták és négy független képviselő bejelentették, hogy a szavazáskor tartózkodni fognak. Az ODS és a TOP 09 pártok kezdeményezését így csak mintegy 50 képviselő támogatja, ami nem elegendő a kormány menesztéséhez. A hatályos házszabályok szerint bizalmatlansági indítvány esetén 101 igen szavazat kellene a kormány leváltásához.
(MTI)