A városvezetés még mindig nem hajlandó elismerni, hogy a kertségekben élő több tízezer ember is ugyanolyan debreceni lakos, mint aki a belvárosban él – jelentették ki mai tájékoztatójukon a Jobbik önkormányzati képviselői, Kőszeghy Csanád Ábel és Csikai József, akik szerint „a Kertségi Fejlesztési Program nem más, mint trükközés a számokkal”.

Kőszeghy Csanád Ábel és Csikai József

Kőszeghy Csanád Ábel és Csikai József

Csikai József ismertette: a 2016. évi költségvetésben Kertségi Fejlesztési Program néven 2,45 milliárd forint szerepel, ám ez az összeg tartalmazza már a Modern Városok pályázat pénzét is. Hozzátette: ez a kétmilliárd forintos összeg túlnyomórészt a belváros egyes részeinek megújítását, szépítését szolgálja majd – többek között a Szent Anna utca, Csapó utca felújítását – ami azt jelenti, hogy 351 millió forint körüli összeg marad ténylegesen a kertségekre.

– Az Integrált Települési Program és a Modern Városok Program az Új Főnix Tervben lett összefoglalva, melyben a városvezetés kommunikációja szerint megjelennek a város jövőjét meghatározó beruházások – közölte a képviselő. – Polgármester úr korábbi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az Új Főnix Terv Debrecen horizontális fejlesztését segíti, külön tervek vannak benne a lakótelepek korszerűsítésére, azon belül pedig parkolók, szervizutak, közösségi terek, játszóterek kialakítására és felújítására, de konkrétum, hogy hol, mi és mikor fog megvalósulni, nem derült ki – fűzte hozzá. Csikai József szerint „a mai napig nem látszik világosan, hogy a kertségek lakói ténylegesen mit látnak majd a beígért fejlesztésekből”.

A kertségi részeken állandó problémát jelent a szilárd útburkolattal el nem látott utcákon való közlekedés, ám ennek ellenére útstabilizációra csupán mintegy 25 millió forint volt és van betervezve – közölte, majd kitért rá: a kertségi részeken élők évek óta sokat panaszkodnak a közvilágítás hiányára, a közbiztonságra, a csapadékvíz-belvíz problémájára is, ám vélhetően ezek a problémák a költségvetési tervezet szerint idén ismét nem oldódnak majd meg. Úgy véli: jelenleg szépen hangzó összegeket hallhatunk, melyek leginkább kommunikációs célokat szolgálnak.

Kőszeghy Csanád Ábel szerint „a kertségekben élők nagyrészt kényszerűségből költöztek ki a város szélére, és azóta is 30-40 m²-es gazdasági épületnek nevezett házikókban élnek, sokan építési engedély nélkül toldanak kis házukhoz még egy szobát, és félve várják, hogy az önkormányzat lebontatja-e vagy sem, súlyos építési bírság mellett”. Ennek az oka, hogy jelenleg ezek a területek a város rendezési tervében beépítésre nem szánt területnek minősülnek, ami azt jelenti, hogy a telkek maximum 3%-át építheti be a tulajdonos, tehát egy 1000 m²-es telken legfeljebb 30 m²-t – magyarázta a Jobbik frakcióvezetője.

A lakosok kérdésére – hogy miért is nem lehet a jelenlegi 3%-os  korlátozást megemelni –, az önkormányzat folyamatosan hamis indokkal hárít. Azt állítják, hogy csak akkor építhetnének lakóházakat a telkükre, ha azokat belterületbe vonnák, ami állításuk szerint azzal járna, hogy a város köteles lenne közművesíteni a területet – hangsúlyozta, majd felhívta figyelmet: ez már évek óta nem így van, hiszen már külterületen is lehet építésre szánt területet kijelölni.

A kormány a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, röviden CSOK révén próbálja új építésű lakáshoz segíteni a családokat, amit a Jobbik is üdvözölt – emelte ki, majd így folytatta: a CSOK igénybevételét nemrég kifejezetten a zártkertekre is lehetővé tették, ám sajnos Debrecen fideszes vezetése úgy tűnik, nem követi a fideszes kormányzati szándékot. A Debrecen belterületén kapható telkek közismerten rendkívül drágák, így azzal, hogy továbbra sem engedik a város peremén található területek hivatalosan is lakhatóvá tételét, arra kényszeríti a CSOK igénybevételét tervező családokat, hogy Mikepércsen, Sárándon, Martinkán és a többi közeli településen vásároljanak építési telket – fogalmazott Kőszeghy Csanád Ábel, aki szerint „ezzel Debrecen vezetői gyakorlatilag elüldözik a város jelenlegi és jövőbeli lakóit”.

Ez nyilván nem lehet a város érdeke, ezért a Jobbik frakciója kezdeményezi, hogy a kertségi városrészeket a közgyűlés sorolja át beépítésre szánt kategóriába, a jelenleginél valamivel magasabb beépíthetőség mellett – ismertette a nemzeti ellenzék álláspontját, végül hozzáfűzte: ez egy kompromisszumos megoldás addig, amíg nem sikerül a valóban Debrecenhez illő infrastruktúrát kialakítani ezeken a területeken.

szebbjovo.hu