Colleen Bradley Bell nagyköveti jelölését kedden 52-42 arányban megszavazta a szenátus. Az új misszióvezető kinevezéséhez a magyar külügyminisztérium már tavaly ősszel megadta a fogadó nyilatkozatot (agrément-t).
Jon Karl, az ABC televízió tudósítója arról faggatta a szóvivőt, hogy milyen képesítései alapján esett a választás Bellre, s hogy vajon abban közrejátszott-e az, hogy szappanopera-producer volt, vagy az, hogy több százezer dollárt adott vagy segített összegyűjteni Obama újraválasztási kampányára.
“Bell nagykövet bírja az elnök bizalmát azzal kapcsolatban, hogy nagyszerűen fogja ellátni azt a feladatot, hogy képviselje az Egyesült Államokat és fenntartsa az Egyesült Államok fontos kapcsolatát Magyarország kormányával és népével” – mondta Earnest.
“De honnan ered az elnök bizalma? Úgy értem, a megerősítésével kapcsolatos meghallgatásán (Bell) az Egyesült Államok egyetlen stratégiai érdekét sem tudta megnevezni Magyarországon” – folytatta a kérdezést Karl.
“Nos, ő nyilvánvalóan olyan valaki, aki, mint mondtam, kiemelkedő karriert futott be a magánszektorban” – válaszolt a szóvivő.
“Szappanopera-producerként” – vetette közbe az ABC riportere.
“Nos, mint olyan valaki, aki nyilvánvalóan sikerrel szerepelt az üzleti világban, ő olyan személy, akiben az elnök megbízik, hogy képes lesz fenntartani a kapcsolatainkat Magyarország kormányával és népével” – monda a szóvivő.
A nagyköveti kinevezésről kedden döntött a washingtoni szenátus. A végszavazást megelőzően John McCain republikánus szenátor is arról beszélt, hogy Colleen Bradley Bell egy szappanopera-producer, egy politikai kinevezett, aki járatlan a külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben, akinek nincs meg a budapesti misszióvezetői poszt betöltéséhez megfelelő nyelv-, ország- és regionális helyismerete.
McCain “totálisan alkalmatlannak” nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy “nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”.
“Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogyan játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határárára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek. Arra sürgetem kollégáimat, hogy vessenek véget ennek az ostobaságnak. Azt sürgetem, hogy nemmel szavazzanak” – mondta a szenátor.
Barbara Boxer demokrata szenátor védelmébe vette a jelöltet, kiemelve, hogy Bell, akit jól ismer, nem az első politikai kinevezett, s hogy sikeres pályafutás áll mögötte. Hangot adott meggyőződésének, hogy nagykövetként jó munkát fog végezni, hozzátéve, hogy a jelölt könnyen köt baráti kapcsolatokat.
Colleen Bradley Bell 1967. január 30-án született az Illinois állambeli Evanstonban. A Virginia állambeli Sweet Briar College női főiskolán végzett kiváló eredménnyel, a bakkaleurátusi tanulmányai alatt a politikai gazdaságtanra, mesterfokozaton pedig politika- és gazdaságtudományra szakosodva.
Bell a 40 Emmy-díjat elnyert Gazdagok és szépek című televíziós szappanopera-sorozat producere. A történetet, amelyet több mint száz ország tévénézői kísértek figyelemmel, a Guinness World Records 2010-ben a legnépszerűbb nappali televíziós szappanoperaként nevezte meg.
Hivatalos életrajza szerint Colleen Bell 2012-2013-ban az Előadóművészetek John F. Kennedy Központja kuratóriumának főkurátori tisztét töltötte be. 2010 és 2012 között a washingtoni központ tanácsadói bizottságának tagja volt, és 2011-ben a testület kinevezett elnökeként is tevékenykedett. Fontos szerepet tölt, vagy töltött be a Children’s Institute elnevezésű, a gyermekek bántalmazása ellen fellépő nonprofit szervezetben, a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum igazgatótanácsában, a Természeti Kincsek Védelmének Tanácsa nevű szervezet és a UCLA egyetemen működő, a nemi erőszak áldozatait kezelő központ munkájában.
A leendő budapesti amerikai nagykövet négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt Los Angelesben él.
(MTI)