Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője már több mint egy éve fáradozik azon, hogy félmilliárd forintos támogatást harcoljon ki a DEOEC részére, CT és UH készülékek beszerzésére. A Jobbik országgyűlési képviselőinek segítségével immár másodjára nyújtott be módosító indítványt az országos költségvetéshez, ám ezúttal sem járt sikerrel, a fideszes többség már bizottsági szinten elkaszálta a jobbikos indítványt. Alább Herpergel Róbert közleménye:
 
2016. májusában egy módosítót küldtem az akkori országos költségvetéshez, amiben 515 millió forint támogatást kértem a DEOEC részére, CT és UH készülékek beszerzésére, amelyek csökkentették volna a hosszú előjegyzési időpontokat, és vitathatatlanul életmentő szerepet tölthettek volna be. “Természetesen” leszavazták ezt a módosítást, így maradt mindenki számára a hosszú várakozás, és a reménykedés, hogy talán időben diagnosztizálják a betegségét.
 
Idén szintén elküldtem ugyanezt a módosítót a költségvetéshez, hiszen azt szajkózza a kormány, hogy Magyarország erősödik, ráadásul Orbán Mészárosa 10 év alatt ezerszeresére növelte a vagyonát. Ilyen csodás hírek mellett eszembe sem jutott, hogy ne jutna pénz életmentő berendezésekre, azoknak létrehozandó helyiségekre és kiválóan megfizetett kezelő és diagnoszta személyzetre. Nem volt nálam boldogabb ember, amikor elküldtem a módosítómat, és nem volt nálam bénultabb ember, amikor észrevettem, hogy sokkal gyorsabban szavazta le a Fidesz, mint a tavalyit.
 
Közben bejelentette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, hogy egy év alatt 32 ezer ember életét menthette volna meg az egészségügy, ha megfelelően működik.

Herpergel Róbert a Klinika előtt tartott sajtótájékoztatót a témában

Fontosnak tartom kiemelni: a lényeg az, hogy az összeg rendelkezésre álljon, és a klinikai orvosainak/diagnoszta személyzetének kell eldönteni, hogy pontosan milyen képalkotó berendezések beszerzését tartják szükségesnek. Az érem másik oldalához tartozik a hely és a megfizetett személyzet biztosítása, valamint az OEP keretrendszer növelése. Mindezt természetesen az ország megengedheti magának, így nincs akadálya az egészségügyi fejlődésnek.

Tisztelettel megkérem a Fidesz helyi erős embereit – különösen a mindenben illetékes Pósán László képviselő urat -, hogy legyenek szívesek a budapesti leszavazó kollégáikat helyre rakni, és segíteni abban, hogy ezek a készülékek beszerzésre kerüljenek, és ezáltal rövidüljenek az előjegyzési listák, és esélyt kapjanak az emberek az időbeni orvosi beavatkozásra.

 

Herpergel Róbert
önkormányzati képviselő
Jobbik, Debrecen

Pósán László úgy reagált, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központjából nem érkezett olyan jelzés, hogy sürgősen szükségük lenne képalkotó diagnosztikai eszközök felújítására, beszerzésére. A kormánypárti képviselő tudomása szerint sem Sneider Tamás, sem Herpergel Róbert ilyen természetű orvosi kérdésekhez nem ért. Pósán szerint a Jobbik nem ismeri a Parlament működését és a költségvetés szerkezetét. Az ugyanis a nagy rovatok kiadásait tartalmazza, ezt követően pedig az adott ágazatokon belül kell a feladatok között súlyozni. Azt, hogy mire van szükség, legjobban az érintett intézmények tudják – tette hozzá..