„A városvezetés a 2. számú választókerületet elszeparálta és magára hagyta, a jelenleg hatalmon lévőkből hiányzik a szándék a változásra és a fejlesztésekre” – hangsúlyozta Nagy Zoltán jobbikos önkormányzati képviselőjelölt (2. vk.) a kedd esti, Kőszeghy Csanád Ábel polgármesterjelölttel közösen tartott lakossági fórumán a Csapókerti Művelődési Központban. A választókerület képviselőjelöltje az általa vázolt problémákra konkrét megoldási javaslatokat is fölsorolt.

Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik megyei elnöke köszönetet mondott a jelenlévőknek az idei két választás során a nemzeti ellenzékre leadott voksokért, majd átadta a szót Nagy Zoltánnak, a 2. vk. jobbikos képviselőjelöltjének (képünkön balra).

Nagy Zoltán rövid bemutatkozójában elmondta: 48 éves, két gyermek apja. Felesége pályaelhagyó pedagógus, ő maga gépészmérnök, de közgazdasági diplomát is szerzett. Úgy fogalmazott: nem tartom magam politikusnak, a munka világából érkeztem, csak és kizárólag a hosszú távon tisztességesen elvégzett munkában hiszek. Majd kitért rá: amikor felkértek arra, hogy képviselőjelölt legyek, egyetlen feltételt szabtam, mégpedig azt, hogy a közgyűlésbe kerülve nem szavazok meg semmit pártutasításra, minden döntésem során csakis a körzet és a város lakóinak érdekeit fogom szem előtt tartani.

Programját ismertetve a következőket hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartom a közlekedési körülmények fejlesztését, a fideszes ígérgetések helyett cselekvésre van szükség az elavult útszakaszokon. Majd így folytatta: véget kívánok vetni annak a több évtizedes rossz gyakorlatnak, hogy a Csapókert, Geréby-telep, Veres Péter kert a beruházások és az infrastrukturális fejlesztések terén Debrecen mostohagyermeke legyen. A képviselőjelölt bevásárlóközpont és termelői piac létrehozását is sürgetné, de színházteremmel és klubhelyiségekkel ellátott közösségi ház, valamint postahivatal kialakítását is elengedhetetlennek tartja a választókerületben. Célja továbbá Keleti Ipari Park néven egy olyan munkahelyteremtő beruházás megvalósítása, amely elsősorban a környéken élők foglalkoztatását segítené elő.

Nagy Zoltán a menekülttábor kapcsán is megszólalt: noha nem pont ebben a választókerületben van a befogadó állomás, az itt élők is tapasztalhatják annak minden hátrányát. A sok esetben bűnöző, terroristagyanús, vagy éppen fertőzésekkel hozzánk érkező menekültek ezen a környéken is randalíroznak, garázdálkodnak, deviáns viselkedésükkel zavarják az itt élők nyugalmát. Hozzátette: ha a Jobbik a helyhatósági választást megnyeri, meg fogjuk oldani ezeket a problémákat is. Rácáfolt ezzel kapcsolatban Papp László polgármesterjelölt azon kijelentésére is, mely szerint önkormányzati szinten nem lehet tenni semmit, mert a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozik. Szerinte Görögország követendő példa lehetne, akik szintén uniós tagországként, minimális ellátást biztosítva fogadják a menekülteket, a táborokat pedig zárttá nyilvánítják és elszeparálják a bevándorlókat a helyiektől.

Végül a választókerület fideszes önkormányzati képviselőjével szemben fogalmazott meg bírálatot: kihívtam ellenfelemet egy vitára, hogy ütköztessük a véleményünket, ám Papp Viktor – aki egyébként annyit tett a körzetében az elmúlt négy év során, hogy három buszmegállót akadálymentesített, illetve eltervezte, hogy hol fog járdákat felújítani a következő ciklusban – még csak nem is reagált.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik polgármesterjelöltje, önkormányzati képviselő, a város Pénzügyi Bizottságának elnöke a közgyűlésben folyó ellenzéki munkáról számolt be. Elmondta: mi voltunk a legaktívabb ellenzéki párt ebben a ciklusban, komoly konfliktusokba kerültünk Kósa Lajos polgármesterrel is, többek között a látványberuházások kapcsán. A 2-es villamos, a Latinovits Színház, valamint a nyugati kiskörút megépítésének kapcsán hozzátette: ezek a beruházások jóval többe kerültek minden esetben a tervezettnél, fenntartásuk pedig óriási veszteséget termel, ami a debrecenieket terheli.

Majd az Intermodális Központ kapcsán így nyilatkozott: a vasút- és az autóbuszállomás egy helyre költöztetését támogatom magam is, azonban úgy vélem, hogy mindez a tervezett 22 milliárd forintnál akár egy nagyságrenddel alacsonyabb összegből is megvalósítható, de ahogyan az előzőekből láthatjuk, a végösszeg akár 30 milliárd forint is lehet. A Jobbik polgármesterjelöltje elsősorban munkahelyteremtő és rendszeres bevételt termelő fejlesztésekre helyezné a hangsúlyt a városban, Debrecen húsiparát és tejiparát önkormányzati támogatással indítaná újra, amellyel több ezer új, stabil munkahelyet teremtene. Végül a közbiztonság kapcsán megjegyezte még: több rendőrt és több rendőrőrsöt szeretnénk a város biztonság szempontjából problémás pontjaira.

A beszédek elhangzása után Kulcsár Gergely bejelentette, hogy a Jobbik október 10-én tartja kampányzáró rendezvényét Debrecen főterén (esős idő esetén a Belvárosi Közösségi Házban), ahol az Ismerős Arcok nevű zenekar is föl fog lépni. Ezt követően a képviselőjelölt és a polgármesterjelölt lakossági kérdésekre válaszoltak, illetve minden olyan választói problémát följegyeztek, amelyek megoldása programjukba beépíthető.

Deczki Anna – szebbjovo.hu