Francois Hollande francia elnök kijelentette a Vlagyimir Putyinnal folytatott találkozóján, hogy az országaik megoldást találhatnak az ukrán konfliktusra.

Fotó: Makszim Zmejev / AFP / Pool

Hollande szombaton Moszkvába repült, hogy rövid látogatást tegyen az orosz kollégájánál.

A francia elnök szerint folytatni kell a vitát, amelyet a G20 keretében kezdtek el. Hollande megjegyezte, hogy június 6-án ő, Putyin és Angela Merkel arról társalogtak, hogy együttes munkára van szükség az ukrán válság megoldásához.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólított fel, hogy a lehető leghamarabb vigyék odébb a tüzérséget és az aknavetőket a demarkációs vonaltól Donbasszban. Ezt Francois Hollande francia elnökkel folytatott beszélgetése után jelentette ki a moszkvai Vnukovo 2 repülőtéren.

Putyin szerint meg kell állítani a támadásokat és a haláleseteket. „Csak ezt követően beszélhetünk a politikai folyamat igazi kezdetéről” – tette hozzá.

Ezen kívül az elnök megjegyezte, hogy Kijev, Donyeck és Luganszk sem tartják be a Minszki Egyezmény összes pontját. Ugyanakkor „most olyan a helyzet, amely lehetővé teszi a számunkra, hogy a legjobbakat reméljük”.

Putyin a Kijev által felállított blokádok feloldását is megemlítette Ukrajna keleti részén. Ellenkező esetben szerinte nehéz elképzelni az ország területi egységének a helyreállítását.

(Oroszország Hangja nyomán)