A félreállítás hátterében az alapító nyíltan hangoztatott nézetei állnak, amelytől a lánya, Marine Le Pen által irányított párt elhatárolódik. Az NF elnöke épp vasárnap tiltotta meg apjának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mivel az általa vallott nézetek ellentétben állnak a mozgalom által meghatározott irányvonallal.

Hétfőn a 86 éves alapítót – aki egyben az NF tiszteletbeli elnöke – a párt végrehajtó bizottsága elé idézték, hogy választ adjon a legutóbbi kijelentéseivel kapcsolatos kérdésekre. Ő azonban nem jelent meg a tanácskozáson. Ezután függesztették fel Jean-Marie Le Pent párttagságából. Az erről szóló, hétfőn kiadott közlemény szerint három hónapon belül összehívják a párt rendkívüli közgyűlését, amely tiszteletbeli elnöki tisztségétől lesz hivatott megfosztani Jean-Marie Le Pent.

Marine Le Pen már április első felében fegyelmi eljárást indított saját apja ellen, nem rejtve véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.

A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Eltúlzottnak tartotta azt, ahogyan a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik. Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Marine Le Pen 2011-ben vette át a szélsőjobboldali párt irányítását apjától, s azóta az FN politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlásellenes pártját annak antiszemita arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve.
(MTI)