A kormany.hu-n csütörtökön közzétett – Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára által aláírt – országos hatósági ellenőrzési terv szerint a szociális és gyámhivataloknak azt kell célzottan vizsgálniuk, hány gyermekbántalmazás esetében történt bejelentés és ezek nyomán a gyermekjóléti szolgálatoknál vagy a járási hivataloknál megtették-e a szükséges intézkedéseket, tettek-e feljelentést ezekben az ügyekben a bántalmazóval szemben.
A dokumentum szerint külön figyelmet kell fordítani arra is, hogy a gyermekvédelmi észlelő-, és jelzőrendszer tagjai megfelelően együttműködnek-e egymással például a gyerekeket veszélyeztető tényezők felismerésében és kezelésében.
A gyermekvédelmi szakellátásban jövőre azt is vizsgálni fogják, hogy a gyerekek megkapják-e a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésüket elősegítő, az életkoruknak, egészségi állapotunknak és egyéb szükségleteiknek megfelelő gondozói, nevelői, lakhatási ellátást, valamint hogy érvényesül-e a szakellátási intézményben élő gyerekek szabadidőhöz, pihenéshez való joga.
A vizsgálatok megállapításairól valamint az ezzel kapcsolatos szakmai, javaslatokról összegzést kell készíteni az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyermekvédelmi és gyámügyi főosztályának.
A dokumentum szerint továbbá a szociális és gyermekjóléti szolgáltató tevékenységek ellenőrzésénél vizsgálni kell azt is, hogy az idősek nappali ellátásában az érintettek milyen szolgáltatásokat kapnak.
Az ellenőrzési terv szerint a családok átmeneti otthonánál az ellátások megszűnésének, megszüntetésének módjait kell kiemelten vizsgálni, valamint ezzel összefüggésben a gyermekjóléti szolgálattal való együttműködést.
(MTI)