2016 szeptembere és decembere között közel 80-an haltak meg kihűlés miatt, s közülük 27-en saját otthonukban. A fagyhalál tehát immár nemcsak a hajléktalanok problémája, egyre többen hűlnek ki ugyanis a saját lakásuk fűtetlensége miatt – közölte sajtótájékoztatóján Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője.

Fotó: szebbjovo.hu

A szociális tűzifaprogram rendszere felállt ugyan, és akár hatékonyan is működhetne, viszont ehhez növelni kellene a kiosztott tüzelő mennyiségét. Probléma továbbá, hogy sokszor rossz minőségű, alacsony hatásfokú, 45-50%-os nedvességtartalmú fát adnak az embereknek – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve: eddig kétszer annyian fagytak meg ezen a télen, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A jobbikos településvezetők a nagy hideg beköszöntése óta személyesen dolgoztak azon, hogy senki ne fagyjon halálra – tájékoztatta a sajtót a városatya, majd példákat is említett:

Nagy Sándor, Recsk polgármestere a rendkívüli hidegre való tekintettel személyesen kereste fel a településén egyedül élő embereket, többségében időseket. Volt, ahol a víz elfagyása miatt kellett segítenie, és volt, ahol fát hordott be. Olyan házban is járt, ahol mindössze hét fok volt.

Földi István, Kocsord polgármestere befogadóhelyet alakított ki a településen, miközben találtak több olyan lakost, akik fűtés nélkül próbálták meg átvészelni a kemény mínuszokat.

Toroczkai László szintén személyesen járja az Ásotthalom környéki tanyavilágot. Tíz fős csapattal – mezőőrökkel és tanyagondnokokkal – fokozottabban figyelnek a 122 négyzetkilométernyi, hatalmas kiterjedésű tanyavilágukban élő honfitársaikra. Az elmúlt hetek során több száz köbméter fát osztottak ki azoknak, akik valóban bajban vannak.

A debreceni viszonyokra kitérve a képviselő úgy vélekedett, örömteli, hogy 60 rászoruló családnak segítséget nyújt az önkormányzat, ám hozzátette: – Biztos vagyok benne, hogy ha Bocskaikertben 150 család kapott önkormányzati segítséget, akkor sajnos a debreceni 60 család csak a töredéke a rászorulóknak.

Ágoston Tibor ismertette: a Jobbik – immár évek óta –  a tűzifa áfájának 5 százalékra csökkentését javasolja. A kormány növelje a szociális tűzifa-támogatások keretét. Például a Miniszterelnökség költözésének költségeit erre kellene fordítani – vélekedett a képviselő.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg emberek halálra fagynak, addig a miniszterelnök a saját luxusrezidenciájának kialakításával van elfoglalva. Összehasonlításként közölte, hogy amíg a szociális tűzifaprogram kerete hárommilliárd forint, addig a kormány csaknem négymilliárd forintot különített el Orbán Viktor dolgozószobájának belsőépítészeti kialakítására.

A Jobbik kormányra kerülése esetén urizálás helyett az emberek problémáinak megoldásával foglalkozna – zárta mondandóját Ágoston Tibor.

szebbjovo.hu