Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján Magyarország lejáratásaként értékelte az amerikai-magyar kapcsolatok jövőjéről rendezet washingtoni meghallgatást. Azt mondta: az eseményt a kormány egyik lobbistája egy Putyin-barát republikánus képviselővel közösen szervezte, utóbbi jelzőt pedig az elszigeteltség szinonimájaként minősítette. Nem biztos, hogy az Egyesült Államokban ez a legjobb szövetség – tette hozzá.
A jobbikos politikus szerint a budapesti koordinációban két “fantomlobbista”, Arthur J. Finkelstein és George E. Birnbaum működött közre. Hiányolta az ő fizetésükre vonatkozó adatokat.
Gyöngyösi Márton nyilvánvalónak nevezte, hogy a meghallgatás időzítése és tartalma sem lett volna kívánatos, mert André Goodfriend ügyvivő távozása és Colleen Bell nagykövet érkezése óta a viszonyrendszer rendeződni látszik.
Gyöngyösi Mártont kérdezték a Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi helyzetről tartott vitáról is. Úgy értékelt: Orbán Viktor miniszterelnök belpolitikai célokra használta az eseményt és a Jobbik programjából próbált meríteni.
(MTI)