Vona Gábor csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ezek súlyos vádak és nem a pártot, hanem annak több mint 1 millió szavazóját sértette meg a kormányfő. Az ellenzéki politikus bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort.
Értékelése szerint egy ilyen kijelentésnek kell, hogy legyen jogkövetkezménye, ezért arra kéri a legfőbb ügyészt, vizsgálja meg, hogy a miniszterelnök elkövet-e bűncselekményt, ha ilyet kijelent, hogy bűnözőket vél a Jobbikban felfedezni és mégsem tesz ez ügyben feljelentést. “Ha bátor volt a parlamentben, a bíróságon is legyen az” – hangoztatta, megjegyezve: reméli, hogy a kormányfő és a legfőbb ügyész barátsága nem befolyásolja az ügyet.
Vona Gábor szerint a korrupciós témákkal összefüggésben a kormány a “mocsári állat stratégiáját” választotta és “abba a sárba próbálja belerángatni a Jobbikot is”, amelyben ő és az MSZP van.
Kijelentette: az ilyen súlyos problémákat nem “iszapbirkózáson” kellene eldönteni, hanem parlamenti formában és erről szólt a keddi javaslata is, amely két vizsgálóbizottság felállítására vonatkozott. Felidézte, hogy az egyik bizottság fideszes vezetéssel a Jobbik esetleges orosz támogatásait vizsgálná, míg a másik a miniszterelnök környezetének meggazdagodásának járna utána, jobbikos vezetéssel.
Az MTI kérdésére elmondta, fenntartja javaslatát és hivatalosan is kezdeményezi a vizsgálóbizottságok felállítását. “Hogyha a miniszterelnök úr ezt a bűnözős dolgot fenntartja, akkor lehet egy harmadik vizsgálóbizottság is, megvizsgálhatjuk a Jobbik és a Fidesz alvilági kapcsolatait is” – fogalmazott a Jobbik elnöke.
(MTI)