Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Magyarország kezd önmaga paródiájává válni, hullnak ki a csontvázak, amiket már 27 évvel ezelőtt el lehetett volna temetni és világosan látni az ügynökakták kérdésében.
Mint mondta, ezzel szemben a múlt kegyeltjei máig a rendszer részei, jól fizető állásban a hatalom közelében dolgoznak és a politikai elit védelmét élvezik.
Groteszknek nevezte, hogy Lehel Lászlót a hírek szerint 1983-ban hazafias alapon szervezték be és titkosszolgálati megbízottként evangélikus lelkésztársairól és az egyház belső ügyeiről jelentett a kommunista pártnak, később pedig az antikommunista Fidesz “házi szeretetszolgálatának”, az Ökumenikus Segélyszervezetnek a vezetője lett.
Az ellenzéki politikus azt kérdezte, hogy miért lehetett ilyen pozícióban és a kormány miért szabotálja a múlt lezárására irányuló kezdeményezéseket, például az ügynökakták nyilvánosságra hozását. A kormány maga is zsarolható? – vetette fel.
Közölte: a Jobbik napirenden kívánja tartani a kérdést, a parlamenti bizottságok mellett pedig az AH válaszát is várják arra, tudtak-e arról, hogy Lehel László ügynök volt, ha igen, miért nem jelezték azt és mit kívánnak tenni az áttekinthető közélet érdekében.
(MTI)