Erről Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
A Jobbik komoly fenntartásokkal kezeli, hogy a kormány a “nagy hitelminősítő intézetek kedvéért” már az év első felében el kívánja fogadni a jövő évi költségvetést – mondta az ellenzéki politikus, aki szánalmasnak és izzadtságszagúnak nevezte azt, hogy a kabinet az adócsökkentés büdzséjének mondja a tervezetét.
Z. Kárpát Dániel szerint ugyanis Magyarország Európa legtúladóztatottabb országa lett azt követően, hogy 2010 óta negyven különböző új adót vezettek be, illetve emeltek meg, köztük olyan máshol nem létező terheket, mint a “sampon- és művirágadó”.
A jobbikos képviselő “kozmetikai jellegű enyhítésnek” minősítette az szja 15 százalékra csökkentésének tervét, valamint azt is, hogy a sertéshús áfája 5 százalékra csökkenhet. A Jobbik szerint ugyanis valódi könnyebbséget csak az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának ilyen mérséklése jelenthet.
Az ellenzéki politikus szerint az áfacsökkentés fedezete a forgalmi adók hatékonyabb behajtása lehet, ebben ugyanis jelenleg 1200 milliárd forintos tartalék van.
Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy a pénzintézetek ne háríthassák át a bankadót és a tranzakciós illetéket, holott ellenőrzésekkel el lehetne érni, hogy ne az “egyszerű emberek” fizessék ezeket a terheket is.
(MTI)