A Jobbik tiltakozik a börtönkórház felépítése ellen, és mindent el fog követni azért, hogy Berettyóújfaluban ne épüljön fel ilyen intézmény – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Kulcsár Gergely, a nemzeti néppárt országgyűlési képviselője. 

Fotó: szebbjovo.hu

A berettyóújfalui kórház előtt tartott sajtóeseményen elhangzott: a tököli rabkórházban jelenleg körülbelül 140 fogvatartottat kezelnek; 2015-ben valamivel több mint 110 ezer fogvatartottat szállítottak oda ambuláns vizsgálatra, és megközelítőleg 1300 fekvőbeteg fordult meg a különböző osztályain, ami megfelel egy közepes szintű megyei kórház betegforgalmának Ezzel kellene szembenéznie a Berettyóújfaluba tervezett létesítménynek is, ha megvalósul a projekt.

Kulcsár Gergely emlékeztetett: korábban több helyen tiltakoztak a létesítendő börtönkórház ellen, például Miskolcon és Szikszón is. A borsodi megyeszékhelyen a Jobbik aláírásgyűjtő akciójával sikerült megakadályozni a terv megvalósítását.

Kulcsár felsorolta, melyek azok a kérdések, amelyekre nem kapott megnyugtató választ a témában tartott lakossági fórumon az illetékesektől:

– Hogy érezzék biztonságban betegen fekvő hozzátartozójukat az emberek, ha bűnözők vannak a szomszédban?

– Miként kívánják biztosítani a biztonságos látogatási rendet?

– Nem fogják-e korlátozni a civil betegek és hozzátartozóik jogait a velük azonos intézményben elhelyezett nagyszámú rab miatt?

– Mivel garantálják azt, hogy a börtönkórház dolgozókat elszívó hatása miatt nem fog kiürülni a városi kórház?

Kulcsár szerint hazugság, hogy a projekt stabilizálja majd a városi kórház helyzetét is, mert ha valaki teljes állásban a börtönkórházban dolgozik, nem fog a másikban is dolgozni. Ha ez funkcionálisan két különböző intézmény lesz, akkor nem lehetnek ilyen hatással egymásra. Legfeljebb arra lesz jó az egész, hogy egymástól tudják majd elszipkázni a dolgozókat. És mivel a büntetés-végrehajtásnak vélhetőleg több pénze lesz, pont a városi kórház lehet a kárvallottja egy ilyen intézménynek a szomszédban – mutatott rá Kulcsár.

A honatya hangsúlyozta: a meghirdetett 200 álláslehetőség nem feltétlenül új munkahelyeket jelent, hiszen egy kórházba speciális képzettségű embereket vesznek fel, illetve a tököli rabkórházból is hoznának munkaerőt, így a helyieknek igencsak kevés munkát adna az új intézmény.

Kulcsár Gergely bejelentette, hogy a Jobbik kampányt fog folytatni ez ügyben, amelynek az első lépése, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek. Véleménye szerint erre azért van szükség, mert a leendő helyi népszavazás nyakatekert kérdésére igennel kell szavaznia annak, aki nem akar rabkórházat. Továbbá a népszavazás csak arról az ingatlanról szól, ahova most tervezik az intézményt, a jobbikos petíció viszont a város egész területére vonatkozik.

– Ha kiírják a népszavazást, akkor a kampányban aktívan részt fogunk venni, hogy megakadályozzuk a rabkórház felépítését és ezáltal megvédjük a berettyóújfalui embereket – zárta sajtótájékoztatóját Kulcsár Gergely.

szebbjovo.hu