Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon évente 400 milliárd forint kárt okoz a korrupció, egyebek mellett a közbeszerzések felülárazása miatt. Megjegyezte, hogy az ország 2010-hez képest is romló teljesítményt mutat a korrupciós index alapján.
A Jobbik a változás érdekében törvénycsomagot készített elő lex Lúdas Matyi néven – ismételte meg Vona Gábor pártelnök korábbi közlését.
Ennek első lépése az alaptörvény módosítása, a “v, mint Viktor” cikk foglalkozna a korrupció elleni harc fontosságával – mondta a frakcióvezető.
Emellett felidézte, hogy pártja egyebek mellett a kormánytagokra és más vezető politikusokra kiterjedő kötelező vagyonosodási vizsgálatot szeretne, a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságát követeli, továbbá feloldaná a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó titkosításokat. Utóbbira példaként hozta, hogy kik vettek ki pénzt az utolsó pillanatban a Quaestorból.
Volner János ismertette azt is, hogy átvilágíttatnák az adóhivatallal a közbeszerzésen nagyobb összeget elnyerőket, felállítanák az antikorrupciós ügyészséget, duplán büntetnék a bűncselekményt elkövető közszereplőket és elszámoltatnák azokat a médiamunkásokat, akik hozzájárultak, hogy korrupciós ügyek rejtve maradjanak.
A politikust kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint több alapszervezet a Jobbikból való távozását helyezte kilátásba, mert nem ért egyet a párt irányvonalával. Volner János azt felelte, hogy a megjelent lista a kormányközeli sajtó kívánságlistája, amelynek a fele sem igaz, s olyan településeket is tartalmaz, ahol nincsenek is alapszervezetek. Hozzátette, hogy nem érkezett hozzájuk olyan jegyzőkönyv vagy petíció, amely szervezetek távozásáról szólt volna.
(MTI)