A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna az egyetemi kancellári rendszer megszüntetése érdekében, beadványához más frakciók támogatását kéri.

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kancellári rendszer bevezetése több ponton ellentétes az alaptörvénnyel és súlyosan csorbítja a felsőoktatási intézmények autonómiáját.

Kifejtette: a felülről kinevezett kancellárok önálló döntési jogkörrel rendelkeznek minden gazdasági természetű kérdésben, s azt még a kormánypárti képviselők is elismerték, hogy nincs olyan oktatással, kutatással kapcsolatos döntése az egyetemeknek, amelynek ne lenne gazdasági előfeltétele, illetve következménye. Ezzel súlyosan sérül az oktatás és a kutatás szabadsága – értékelte.

A jobbikos politikus bírálta azt is, hogy a kancellárokat semmilyen egyetemi szerv nem hallgathatja meg, nincs beleszólásuk a kinevezés folyamatába, a kancellárok nem felelősek a szenátusnak és csak a miniszterelnök nevezheti ki vagy mentheti fel őket.

Dúró Dóra szerint az is komoly működési nehézségeket okozhat, hogy a kancellári poszthoz a törvényi szabályozás alapján elég egy gazdasági társaságban eltöltött 3 éves ügyvezetői gyakorlat és felsőfokú végzettség. A kancellár tehát úgy is lehet teljhatalmú gazdasági vezetője az egyetemnek – több milliárdos vagyon felett rendelkezve -, hogy nem is járt egyetemre – jegyezte meg.

A bizottsági elnök jelezte: kedden eljuttatták a parlamenti frakciók vezetőinek az alkotmánybírósági beadványt és legalább a képviselők negyedének támogatását kérik, hogy a testület utólagos normakontrollban megsemmisíthesse a kancellárokra vonatkozó rendelkezéseket.

(MTI)