Apáti István, az ellenzéki párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a miniszterek mellett 56 államtitkár, 108 helyettes államtitkár és további biztosok és megbízottak dolgoznak. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormányokhoz képest 2-3-szoros a létszám, pedig még azon is lehetett volna karcsúsítani.
Értékelése szerint a posztok legális kifizetőhelyként működnek “a siserahadhoz tartozóknak”, akik nem végeznek érdemi munkát.
A jobbikos politikus bírálta a bürokrácia milliárdos költségeit, és a kormányzati szinttel szemben a közszféra alacsonyabb szintjein dolgozók béremelését sürgette.
Apáti István azt követelte: az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma “a feltétlenül szükséges szintre korlátozódjon”.
A szóvivőt kérdezték arról, hogy az Origo hírportál a Jobbik és Simicska Lajos nagyvállalkozó együttműködéséről írt. Azt felelte, nem a Jobbik, hanem a Fidesz elválaszthatatlan részei a strómanok és médiamogulok. Úgy fogalmazott, a valós problémákkal, például Mészáros Lőrinc és Garancsi István ügyleteivel kellene foglalkozni, nem “politikai science fiction” cikkekkel.
Faggatták arról is, hogy Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke korábban Simicska Lajos elszámoltatását sürgette. Azt felelte: az, hogy politikustársa kritikáját megfogalmazhatta, azt jelzi, hogy a pártban működik a demokrácia. Novák Előd álláspontjára utalva azt mondta: “vannak ettől eltérő vélemények is”. Azt visszautasította, hogy ez adalékként szolgált volna ahhoz, hogy a volt alelnöknek mennie kellett a párt vezetéséből.
Az Origo összeállítása arról is beszámolt, hogy amióta nem jelenik meg a Barikád hetilap, “a Jobbik mögött felépült gazdasági hátország egyik meghatározó szereplője, az Iránytű Intézet” több közvélemény-kutatása a Magyar Nemzetben jelent meg. Erre Apáti István úgy reagált: sehol nincs olyan kitétel, hogy az intézet ne kaphatna megrendelést bárkitől, de ebbe könnyű belemagyarázni bármit. A szervezet szakmai munkájának tulajdonította, hogy egyre több megrendelést kap.
(MTI)