Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke hétfői sajtótájékoztatóján ezen projektek közé sorolta az M6-os autópályát, a 4-es metrót, a Margit-híd felújítását és vasúti beruházásokat. Úgy vélte: a “korrupció a közélet pestisévé vált” és minden kormányt megfertőzött, a károkat pedig csak becsülni lehet.
A gazdasági és erkölcsi károk mellett a jobbikos politikus gyakorlati következményként beszélt a meghiúsult beruházásokról, a beruházók távol maradásáról. Kitért arra: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körüli botrány arra is rávilágít, hogy a korrupció az országot sebezhetővé teszi nemzetbiztonsági értelemben is. Vona Gábor feltételezése szerint az Egyesült Államok “nem teljesen törvényes úton szerzett korrupciós információkkal zsarolhatja a kormányt”.
Utalt Novák Előd alelnök múlt heti szavaira, miszerint egy “bűnbánó táskahordó” nyilatkozata alapján jelentősen túlárazott beruházások segítik az MSZP és a Fidesz működését, s a két párt a háttérben megosztozik a pénzeken. Hozzátette: ha a pártok akadályozzák a vizsgálóbizottság létrehozását, akkor az beismerő vallomásnak tekinthető.
A pártelnököt kérdezték az újpesti időközi parlamenti választásról is. Kifejtette: Budapesten a szokásos támogatottságot hozta a Jobbik, még van feladat, az MSZP pedig megőrizte a birtokolt mandátumát. Az ózdi és az újpesti választás közös jellemzőjeként értékelte, hogy a Fidesz verhető.
A Gyurcsány Ferenc DK-elnök által említett előrehozott választásra reagálva pedig azt közölte: jót tenne az országnak, ha 2018 előtt lenne választás, de nem külföldi segédlettel, “pláne nem Gyurcsány Ferenccel kéz a kézben” képzelik azt. A DK elnökéről a magyar politika tehertételeként beszélt, jelezve: a politikusnak rég nem kellene közszereplőnek lennie.
(MTI)