Nem okoz örömet számunkra, hogy a mai napon újabb negatív előrejelzésünk vált bizonyossá a Debreceni Főpályaudvar átépítésével kapcsolatban. Sajtóhírek szerint, bár megszámlálhatatlan alkalommal halasztották el a debreceni intermodális központ beruházásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás határidejét, most végre sikerült nyertest hirdetni. A probléma csak az, hogy immár nettó 34,36 milliárd forint a beruházásra szánt összeg, ami 62 százalékkal magasabb az eredetileg tervezett 21 milliárd forintnál.

Csikai József közlekedésmérnök (b) és Kőszeghy Ábel településmérnök, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselői

A debreceni Fidesz-frakció korábbi közleménye szerint aggodalomra azért nincs ok, mert a kormányzat biztosítja majd a szükséges többletforrást a beruházáshoz. Ez azonban világosan rámutat a kormánypártok elfogadhatatlan hozzáállására. Úgy dobálóznak tízmilliárdokkal, mintha azok nem az adófizetőktől, a tisztességesen dolgozó magyar emberektől származó pénzösszegek lennének.

Tisztában vagyunk vele, hogy a Fidesz politikusai szerint az ország anyagi javai sokszor “veszítik el közpénz-jellegüket”, épp ezért felhívjuk a kormánypárti politikusok és főleg Debrecen város vezetőinek figyelmét arra, hogy a választásokon nem a közvagyon herdálására kaptak felhatalmazást.

Ráadásul az elmúlt nyolc év alatt sikerült megismernünk a Fidesz viszonyulását a lenyúlható közpénzekhez, így arról is van sejtésünk, hogy a 34 milliárd sem a végállomás, ennek a beruházásnak az összege akár még a befejezés után is képes lesz nőni, akárcsak a vizes világbajnokság költségei.

A Fidesz-frakció közleménye meg kívánja nyugtatni a debreceni embereket, hogy a kormány állja majd a megvalósítás többletköltségeit, de arról mélyen hallgatnak, hogy a létesítmény fenntartása az elkövetkező évtizedekben mennyire fogja megterhelni városunk lakóinak pénztárcáját.

Talán elkerülte a debreceni városvezetés figyelmét, hogy 2018 tavaszán, azaz a Nagyállomás környéki átalakítások tervezett megkezdésének idején országgyűlési választások fognak zajlani hazánkban, és még az is előfordulhat, hogy egy olyan kabinet fog létrejönni, amelyik sokkal takarékosabban fog bánni a közpénzekkel. Értjük, hogy a Fidesz korlátlan hatalomra és parttalan költekezésre rendezkedett be, de engedtessék meg a Jobbiknak, hogy legyen ehhez pár szava a jövő év tavaszán.

Debrecen város önkormányzati képviselőiként a napokban kaptunk egy meghívót jótékonysági bálra, amely a gyermekklinika megsegítését szolgálja majd. Talán ha nem dobáltatna ki a debreceni városvezetés csak a főpályaudvar kapcsán 13 milliárd forintot a kormánnyal egy fölöslegesen drága megoldásra, akkor lenne forrás a gyermekek gyógyítására, és nem adományokra kellene alapozni a gyermekklinikánk működését.

Kőszeghy Ábel
okl. településmérnök
a Jobbik debreceni frakcióvezetője

Csikai József
okl. közlekedésmérnök
a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője