Staudt Gábor, az egyeztetést kezdeményező Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: az MSZP részéről Bárándy Gergely jelezte, hogy elméletben egyetért a felvetéssel, de nem tartja időszerűnek, a kormánypártoktól viszont nem érkezett visszajelzés.
A találkozóról azt mondta: Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével egyetértettek a közvetlen választás helyességében, mert az megerősítené a köztársasági elnök legitimációját. Szerinte a fékek és ellensúlyok rendszerében olyan államfőre van szükség, aki gyakrabban fordul az Alkotmánybírósághoz és jobban érvényesíti jogait. Az Jobbik a jogkörök bővítését is lehetségesnek tartja, ugyanakkor Staudt Gábor közlése szerint ez nem jelenti azt, hogy félprezidenciális rendszert szeretnének.
Megjegyezte: bízik abban, hogy a kormánypártok jövőre újragondolják a felvetést, nyílt versenyben lehet választani, hogy “ne egy ember”, Orbán Viktor döntésén múljon, ki töltse be a tisztséget.
Schiffer András azt mondta, a “20. századi pártok” zsákmányszerzésnek tekintették az államfői posztot, pártja azonban szélesítené az emberek részvételét a közös ügyekben. Hozzátette: Európa legtöbb országában ez így működik.
Az LMP-s politikus az államfő “vészelhárító funkcióinak” megerősítését is szorgalmazta, szerinte az elmúlt 25 év tapasztalata az, hogy a mindenkori parlamenti többség, amelyet “egy erős kancellár joystickkal irányít”, elrántotta a többségi hatalom irányába a demokráciát, s ezt ki kell egyensúlyozni.
(FOTÓ)
(MTI)