Erről Magyar Zoltán (Jobbik) és Sallai R. Benedek (LMP) országgyűlési képviselők beszéltek közös sajtótájékoztatójukon, miután az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön nem tárgyalta, hanem péntekre halasztotta a vitatott előterjesztés megtárgyalását.
A képviselők beszámoltak arról: zajlanak a tárgyalások a kormányoldal és a két ellenzéki párt között a Győrffy Balázs fideszes képviselő, agrárkamarai elnök által benyújtott, kétharmados támogatást igénylő változtatásról.
Magyar Zoltán kijelentette: pártja akkor tudja támogatni az előterjesztést, ha a Fidesz elfogadja azt a módosító javaslatot, amelyet még korábban Ángyán József egykori fideszes képviselő terjesztett be a 2013-ban elfogadott földforgalmi törvényhez.
Ez birtokmaximumot írna elő és bevezetné a családi összeszámíthatóságot – tette hozzá, megjegyezve: tudomása van arról, hogy fideszes képviselők és családtagjaik az elmúlt egy évben elvégezték az aranykalászos gazda tanfolyamot és “ugrásra észen várják, hogy megvehessék az állami földeket”.
Azt mondta: az eladásra szánt mintegy 380 ezer hektárnyi állami földből legalább 70 ezret szerezhetnek meg uniós állampolgárok törvényesen. Ezzel kapcsolatban szerinte a Fidesz ismét hazudott.
Az LMP-s Sallai R. Benedek a Jobbik egy korábbi, pártja által is támogatott üzemszabályozási törvényjavaslatára hívta fel a figyelmet, amely foglalkoztatási előírásokat tartalmazna. Szerinte csak a kis- és közepes családi gazdaságok kultúrájának megteremtése, a föld foglalkoztató hatásának bővítése után érdemes hozzányúlni a haszonbérleti szerződésekhez.
Elismerte, hogy a korábban jelentős foglalkoztatónak számító állami gazdaságok privatizációja után nevetségesen alacsony haszonbérleti díjakat állapítottak meg, ahhoz azonban nem kívánnak asszisztálni hogy “Simicskát kiszedjék, és betegyék helyette Mészáros Lőrincet” – jelentette ki.
A politikus egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is javaslatot tett annak feltárására, “kik, hogyan lopták szét az állami gazdaságokat”.
Kijelentette azt is: a kormány nemcsak abban hazudik, hogy a föld magyar állampolgárokhoz kerül, de abban is, hogy kis- és közepes gazdálkodók kapnák azt meg. Szerinte egyedüli biztosítékot az jelentene, ha a területek állami tulajdonban maradnának.
(MTI)