A nemzeti ellenzék szerint a kvótarendszer abszurd, ezért minden lehetséges eszközzel fel kell lépni ellene, továbbá el kellene gondolkodni az európai uniós népszavazás intézményének felállításán, mert a kvótát nem az európaiak, hanem csak az unió vezetőinek egy része akarja – ismertette a Jobbik álláspontját Ágoston Tibor önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatóján.

Ágoston Tibor

Ágoston Tibor

A képviselő kitért rá: mint azt közleményben is tudattuk, örömmel vettük tudomásul, hogy a kormány meghozta a döntést, mely szerint november végéig bezárják a debreceni menekülttábort, ám ezzel a hazánkat érintő probléma még nem oldódott meg. Hozzáfűzte: szeretnénk azt is leszögezni, hogy mind az európai uniós, mind a világkvótát elutasítjuk, ugyanakkor arra kérjük a magyar kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel harcoljon azért, hogy hazánk a kvóták alól mentességet kapjon.

A Jobbik számára a kvótarendszer nem pártpolitikai kérdés, hanem nemzeti ügy –  hangsúlyozta Ágoston Tibor, aki arra is emlékeztetett, hogy a napokban a parlamenti pártok frakcióvezetőinek részvételével egy összpárti egyeztetés zajlott, amelyen természetesen Vona Gábor is részt vett.

Így folytatta: a kvótarendszer életbe léptetésével meghívót küldenénk a migrációs válságban érintett országok számára, hiszen azt üzennék a Közel-Kelet, Afrika, de akár Ázsia más országai számára is, hogy Európa felkészült a migránsok vég nélküli befogadására és ellátására. Az arányos elosztás pedig azt vonná maga után, hogy könyvelői módszerekkel kényszerítsék ránk migránsok befogadását és elfogadását – tette hozzá.

A nemzeti ellenzék képviselője felhívta a figyelmet, hogy Magyarország akár egy parlamenti határozattal is elutasíthatná a kvóták rendszerét, így teremtve legitimitást a kormány lépései mögé. Kiemelte: amennyiben a kvótákat mégis elfogadják, akár egy nemzeti népszavazás lehetőségét is elképzelhetőnek tartjuk, valamint érdemes lenne megvizsgálni azt is, hogy milyen uniós alapszerződés módosítások tennék azt lehetővé, hogy hazánk mentességet kapjon a kvótarendszer alól.

Ágoston Tibor szerint hazánknak szövetségeseket kell találni, majd példaként említette Szlovákiát – amely a kvótarendszer legelkötelezettebb ellenfele – és Csehországot. A kvóta bevezetése ellen szavazott Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Románia, a finnek pedig tartózkodtak – húzta alá, majd hozzátette: ez a fajta felállás változhat is, hiszen a kvótarendszert csak az unió vezetői támogatják, és nem annak polgárai.

Arra is emlékeztetett, hogy a döntéseket, amelyeket ilyen súlyú ügyekben nem kell egyhangúlag meghozni, a Lisszaboni szerződés tette lehetővé, amit annak idején a Fidesz és az MSZP is olvasás nélkül fogadott el, ám a Jobbik már akkor is határozottan tiltakozott.

Végül elmondta még: érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy megteremtsük az európai uniós népszavazás intézményét, és megkérdezni az unió állampolgárait, hogy támogatnának-e egy ilyen rendszert.

szebbjovo.hu