Az ellenzéki politikus szerint a magyar szerepvállalások nem segítik elő Magyarország valódi békéjét. Jogos igény, hogy az ország maradjon ki olyan műveletekből, amelyek adott esetben terrorakciók célpontjává tehetik – jelentette ki.
Staudt Gábor felvetette, hogy mennyiben járul hozzá a magyar honvédek kiképzéséhez és milyen célja van az afganisztáni szerepvállalásnak és három évre szóló 500 ezer dolláros felajánlásnak azon túl, hogy “jófiúk szeretnénk lenni a NATO-n belül”. Ugyanezt kérdezte a Baltikum légvédelmével összefüggésben is, kifogásolva, hogy azt nem kötelezettség, hanem felajánlás alapján végzi Magyarország, az erre fordított komoly pénzeket pedig szerinte optimálisabban is fel lehetne használni honvédségfejlesztésre.
A jobbikos képviselő azt is megjegyezte: szkeptikus a NATO védelmi szerepével kapcsolatban, s egy Magyarország elleni támadásban nem úgy működne az ötös cikkely, ahogy a kormány elképzeli. Azt hangoztatta: Magyarországnak képesnek kell lennie az önálló védelmére.
(MTI)