A párt parlamenti frakcióvezető-helyettese az Eötvös Loránd Tudományegyetem Múzeum körúti campusa előtt tartott tájékoztatón azt mondta: nagyon sok probléma van a területen, hiszen a párthoz eljutott panaszok szerint a hallgatók sokszor csak fénymásolással, kávéfőzéssel töltik a szakmai gyakorlat heteit, hónapjait, ahelyett, hogy valóban szakmai tudást biztosító gyakorlaton vennének részt.
Ezért a Jobbik országos kampányt indít, fórumokat szervez, több tízezer szórólapot oszt szét, tematikus honlapot indított, amelyeken keresztül ismertetik a párt megoldási javaslatait – mondta.
Farkas Gergely példaként említette, hogy mivel már a gyakorlati hely kiválasztása, megtalálása is gondot jelent, erre honlapot hoznának létre, ahol a gyakorlatukat már elvégző hallgatók értékelése, visszajelzései is olvashatók lennének. A munkaadó által fizetendő bért a felsőoktatási intézmény által fizetendő ösztöndíjjal váltanák fel, így a munkaadót ez a teher nem tartaná vissza gyakornokok fogadásától, az intézmények pedig a megnövelt költségvetési támogatásból állnák a költséget. A gyakornokokat foglalkoztató munkaadóknak emellett adó- és járulékkedvezményt is biztosítanának, továbbá a kormánynak nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodásába belevennék bizonyos számú és minőségű gyakornoki hely biztosításának kötelezettségét.
A politikus kérdésre válaszolva Gyöngyösi Márton és az orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező újságíró találkozójával kapcsolatban azt mondta: párttársa azt ismerte el, hogy találkozott az újságíróval, ami képviselői kötelezettségéből fakad, továbbá azt, hogy az illető orosz kötődése, nem pedig titkosszolgálati kötődése volt ismert. Farkas Gergely ezzel kapcsolatban felvetette az Alkotmányvédelmi Hivatal felelősségét, hiszen, mint mondta, ha a hivatalnál tudtak az újságíró titkosszolgálati kapcsolatairól, figyelmeztetniük kellett volna Gyöngyösi Mártont a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő találkozó előtt. Hozzátette: meg fogják kérdezni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén, hogyan hagyhatták “csőbe húzni” a politikust.
A frakcióvezető-helyettest kérdezték a 888.hu portál szombati cikkében foglaltakról is. A cikk több fotót közöl Vona Gáborról, amint a bőnyi rendőrgyilkosság elkövetésével gyanúsított, a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőséges szervezetet alapító Győrkös István egyik fiával beszélget egy 2011-es, az iráni nagykövetségen tartott eseményen. Farkas Gergely úgy reagált: az eseményt az iráni követség rendezte, így a Jobbiknak nem volt arra hatása, kiket hívtak még meg. Bárki is volt ott aznap, fideszes képviselők és a Külügyminisztérium munkatársai is találkozhattak vele, hiszen ők is részt vettek a fogadáson, amelyen a pártelnök az Interparlamentáris Unió magyar-perzsa barátitagozatának tagjaként volt jelen – fűzte hozzá.
(MTI)