A vagyonnyilatkozatok leadási határidejének közeledtével Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott a témáról, amelyről a közelmúltban ötpárti egyeztetés is zajlott a parlamenti pártok között.

Fotó: alfahir.hu

Az elmúlt években számos visszásság, botrány mutatott rá a vagyonnyilatkozati rendszer hibáira, gyengeségeire – ismertette a honatya, majd példákat is sorolt az elmúlt évekből:

– Rogán Antal elfelejtette, hogy hány darab ingatlant birtokol, ezek mekkorák és mekkora arányban az övék. Háromszor is módosította utólag a vagyonnyilatkozatát.

– Szijjártó Péternek sokkal nagyobb volt a vagyongyarapodása, mint azt a bevallott bevételei lehetővé tették volna. Utólag úgy nyilatkozott, hogy luxusingatlanját a szüleitől kapta.

– Tiba István esetében egy bírósági eljárás kapcsán merült fel, hogy kölcsön kapott valakitől ötmillió forintot. Három és fél év kellett neki, hogy erre rájöjjön, és visszamenőleg kijavítsa a vagyonnyilatkozatát.

– Tasó László egy tényfeltáró újságcikk hatására javította át évek múltán több vagyonnyilatkozatát is.

Kulcsár Gergely elfogadhatatlannak és a korrupció melegágyának nevezte, hogy egy vagyonnyilatkozatot büntetlenül lehet utólag módosítgatni, akár évek, sőt évtizedek múltán is. Hozzátette: ma már az összes ellenzéki parlamenti párt egyetért abban, hogy a rendszer komoly felülvizsgálatra és módosításra szorul, a Fidesz-KDNP azonban hallani sem akar semmiféle változtatásról.

A jobbikos honatya emlékeztetett: korábban ő maga javasolta a parlamentben, hogy szankcionálható legyen a vagyonnyilatkozat utólagos javítása, mégpedig egy fél éven belüli módosítás pénzbírsággal, azon túl pedig mandátumvesztéssel, ám a kormánypártok lesöpörték az indítványát.

A Jobbik esetében már évek óta nemcsak a képviselők, hanem a hozzátartozóik vagyonnyilatkozatai is nyilvánosak, ilyesmit egyetlen másik politikai erő sem mondhat el magáról – hangsúlyozta Kulcsár. Úgy fogalmazott, hogy pártja kormányra kerülve ezt az eljárást minden képviselő számára kötelezővé fogja tenni.

A Jobbik továbbá vagyonosodási vizsgálatot szorgalmaz minden képviselő számára, úgy a ciklus elején, mint a végén is, de nincs illúziójuk a tekintetben, hogy a kormánypártiak hajlandóak lesznek egyáltalán napirendre venni ezt a javaslatukat. Kulcsár Gergely szerint csakis akkor remélhető előrehaladás a politikusbűnözés és a korrupció visszaszorításában, ha 2018-ban a Jobbik alakíthat kormányt.

Újságírói kérdésre válaszolva a nemzeti párt képviselője úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP azért söpör le minden, a vagyonnyilatkozati rendszer módosításával kapcsolatos ellenzéki javaslatot, mert a már említett botrányos esetek főszereplői rendre kormánypárti képviselők. A jelenlegi kormányt gyakorlatilag az állami szintre emelt korrupció tartja össze, és mindent elkövetnek azért, hogy a korrupció gépezetének működését semmi ne zavarhassa meg – jelentette ki Kulcsár Gergely.

szebbjovo.hu