Tiba István, Balmazújváros polgármestere bevallotta, hogy a városában élő fiatalok körében a vérképző szervek megbetegedése jóval átlag feletti, abban azonban nem biztos, hogy a lászlóházi, rákkeltő anyagokat tartalmazó veszélyeshulladék-tároló állhat az egészségkárosodás hátterében – jelentette ki Kulcsár Gergely, Hajdú-Bihar megye jobbikos országgyűlési képviselője Kepli Lajossal, a Jobbik szakpolikusával közösen tartott sajtótájékoztatón kedden délután.

Kulcsár Gergely emlékeztetett: a Terepszemle Stúdió nevű debreceni környezetvédő civil szervezet munkatársai hívták fel a figyelmet arra, hogy Balmazújváros-Lászlóháza területén a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában egy több éve elhagyott telepen, minimum kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak, amely mintegy 50 vagonnyi emberi szervezetre veszélyes, rákkeltő hulladékot jelent. Majd hozzáfűzte: az uralkodó szélirány éppen Balmazújváros felé hordja a kiporzott rákkeltő anyagokat, melyek bizonyítottan kiemelten veszélyesek az emberi szervezetre. Sajnálatos, hogy a helyi önkormányzat a közelmúltig semmit sem tett, holott egy 2009. évi környezetvédelmi bizottsági ülésen is fölhívták erre a figyelmet.

A hatóság – miután nyilvánosságra került a telepen uralkodó állapot – lépett az ügyben, majd Illés Zoltán államtitkár a helyi polgármesterrel, Tiba Istvánnal karöltve sajtótájékoztatót is tartottak, ahol azt hangsúlyozták, hogy szerintük nem történt környezetszennyezés. Úgy vélik, hogy a helyzet karácsony tájékán vált kritikussá, az is csupán a telepre betörő tolvajok kártékonysága miatt– húzta alá Kulcsár, majd ismertette: a telepen olyan vegyszereket tárolnak a szétmállott tárolóhordókban, mint triklór-etilén származékok, cianid, kadmium só és galvániszap. Az esővíz elvezető árok üledékében nagyon magas koncentrációban voltak jelen toxikus fémek, a mért értékek jelentősen meghaladták a földtani közegre meghatározott szennyezettségi határértékeket. A rákkeltő kadmium és az ismert idegméreg, az ólom esetén a talaj határérték több mint hétszeres, króm esetén pedig a határérték több mint húszszoros mennyisége volt kimutatható a mintákban.

A környéken élők szerint a telepet már évek óta senki nem őrzi, oda bárki bemehetett, pedig a jogszabály előírja az ilyen tárolók éjjel-nappali őrzését. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a környezetvédelmi hatóság elismerte, hogy már több mint tíz éve nem működhetne ilyen tároló – emelte ki a képviselő, majd elmondta még: a 2013. november 23-án készült fotókkal egyértelműen bizonyítható, hogy Illés Zoltán félretájékoztatta a sajtót, mely szerint 2013 karácsonyán még minden rendben volt a telepen. A vegyszerek valószínűleg nem azért folytak ki, mert a fémtolvajok azokat kiöntötték, hanem azért, mert a maró anyagok egy idő után a hordókat egyszerűen szétkorrodálják. Végül aláhúzta: önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük, illetve feljelentést is teszünk, mivel fölmerül a környezetkárosítás, természetkárosítás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése.

Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik országgyűlési frakciójának szakpolitikusa szerint az eddigi kormányoknak tudnia kellett erről a telepről ugyanúgy, mint az ország többi ilyen környezetkárosító, veszélyhulladék-tároló telepéről. Úgy véli: valamennyi magyar kormány közös bűne, hogy kiengedték állami hatáskörből a veszélyes-hulladékok megsemmisítését, és hagyták meggyengülni a környezetvédelmi tárcát mind forráselvonásokkal, mind a személyi állomány leépítésével.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy egy civil szervezet nyomásgyakorlása kellett ahhoz, hogy Balmazújváros polgármestere és Illés Zoltán államtitkár foglalkozzanak ezzel az üggyel, hiszen nyilvánvaló, hogy tudtak volna hamarabb lépni, ha a szándékuk meglett volna rá – magyarázta a nemzeti párt szakpolitikusa, majd így folytatta: kormányra kerülésünk után minden eszközzel azon leszünk, hogy felszámoljuk ezeket a környezetre és egészségre jelentősen káros veszélyeshulladék-tárolókat.

A „Magyarország jobban teljesít” kampány mintegy 628 millió forintot emésztett fel, míg a nemzeti konzultációk alkalmanként nagyjából egymilliárd forintot – közölte Kepli Lajos, majd így zárta: az államtitkár szerint 4-5 milliárd forint lenne ezeknek a telepnek a felszámolása, ám ezt is a következő kormányzati ciklus idejére tolnák. Szerintünk az ilyen jellegű probléma megoldása sokkal fontosabb, mint a sokmilliárdos kormánypropaganda, hiszen mindannyiunknak joga van az élhető és egészséges környezethez a Kárpát-medencében.

Deczki Anna – szebbjovo.hu