A Jobbik az elmúlt évek, évtizedek mindenkori kormányainak gyakorlatával ellentétben, valamennyi esetben kiáll a valódi gazdálkodók mellett. A Földet a gazdáknak program azon részét minden esetben támogatni tudja, amikor valós gazdálkodók sikeres pályázat útján tisztességesen jutnak legelőhöz és termőföldhöz, ezáltal gazdálkodási és megélhetési lehetőséget kapva.

A Tiszafüreden február 3-án demonstráló gazdák minden esetben számíthatnak támogatásunkra, hiszen az ott mintegy 350-400 járművel, többségében traktorokkal megjelentek részvételükkel azt jelezték, hogy most a “mindenek felett álló erők” kereszttüzébe újra a mezőgazdasági termelésből élő kis-és középgazdaságok kerültek.

Követve az eseményeket, régiónkban feketén-fehéren kirajzolódni látszik, hogy a Hortobágy nagy részét az elmúlt években mindenféle pályázati eljárás nélkül használták több 10 ezer hektáros nagyságrendben a hajdú-bihari oligarchák, akik éves szinten több tíz, esetenként több százmilliós bevételre tettek szert, csak a földalapú támogatásokból!

Most az események talán azt igazolják, hogy a rendszerváltás óta először, nagy részben a ténylegesen állattartásból élő helyiek juthattak legelőhöz. Nagyrészt 20-30 gazda jutott azokhoz a területekhez, amit eddig egy-egy földesúr bitorolt.

A Jobbik felszólítja a kormányt a következőkre:

-A kihirdetett nyertes pályázókkal a szerződéseket a meghatározott határidőn belül kösse meg!

– Ne csak a programjában, hanem kommunikációjában is támogassa a kis és középgazdálkodókat!

– Ne engedjen az oligarchák nyomásának!

– Hozza nyilvánosságra az elrendelt KEHI vizsgálat eredményeit!

A Jobbik kormányra kerülése esetén az elmúlt 24 év összes állami földbérleti szerződését felül fogja vizsgálni, és felelősségre fogja vonni a spekulatív szerződések haszonélvezőit!

Kacsa László
a Jobbik polgári elnöke