A Jobbik minden segítséget kész megadni Kovács Dezsőnek ártatlansága bizonyításához, és hasonló fellépésre kéri a magyar kormányt is – áll a közleményben.
A Jobbik elnökének ismertetése szerint Kovács Dezsőt, a Jobbik kárpátaljai szervezőjét telefonon hívta fel az SZBU, ő önként ment el a titkosszolgálat ungvári irodájába, hogy válaszoljon a felmerült kérdésekre.
Itt egy “hosszas, asztalcsapkodással és ordibálással tarkított kihallgatáson” az SZBU munkatársai azzal vádolták a Jobbikot, hogy szeparatista tevékenységet folytat Ukrajnában, aminek célja, hogy orosz segítséggel elszakítsák Kárpátalját az országtól – írta Vona Gábor.
A közlemény szerint ehhez olyan nevetséges “bizonyítékokat” sorakoztattak fel, mint hogy az érintettnek Nagy-Magyarország alakú kép van a Facebook-oldalán, illetve egy fényképen piros-fehér-zöld zászlót tart, amelyen “Kárpátalja” felirat szerepel.
Szintén szeparatista tevékenységként rótták fel neki a Feszty-emlékévvel kapcsolatos vereckei rendezvény szervezését – áll a közleményben.
Az SZBU írásban is figyelmeztette Kovács Dezsőt, hogy ha nem hagy fel nem létező ukránellenes ténykedésével, a következő törvénysértés alkalmával 7-12 évig terjedő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra számíthat, majd a Jobbik kárpátaljai szervezőjének aláírásával kellett hitelesítenie, hogy tudomásul vette az ellene felhozott vádakat – közölte Vona Gábor.
Az SZBU közleményével szemben Kovács Dezső nem vállalta, hogy kilép a Jobbikból és minden kapcsolatot megszakít a párttal, ez az érintettnek továbbra sincs szándékában. A Jobbik Magyarországért Mozgalom visszautasítja a vádakat, hogy Ukrajna területén bármilyen szeparatista tevékenységet készítene elő.
“Továbbra is határozottan követeljük ugyanakkor a teljes területi autonómiát és az ezzel járó önrendelkezési jogokat a nyelvhasználat, az oktatás és a kultúra területén” – írta Vona Gábor.
Az ellenzéki párt elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió – immár sokadjára – ölbe tett kézzel nézi, hogy uniós állampolgárokat fenyegetnek és hurcolnak meg csak azért, mert van bátorságuk kiállni nemzeti közösségük jogaiért, miközben az ukrán hatalom az egész kárpátaljai magyar közösséget és minden jogáért kiálló magyart meg akar félemlíteni.
(MTI)