Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője kedden sajtótájékoztatón reagált Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti vitanappal kapcsolatos bejelentésére. A Jobbik álláspontja szerint már rég nem erről kellene beszélni, és noha részt vesznek majd a vitanapon, “gumicsontnak” tartják azt.
Az ellenzéki politikus jelezte: azt várják, hogy a kormánypárt arról beszéljen, milyen konkrét lépéseket tervez, és foglalkozzon érdemben a Jobbik javaslataival. Ezek között említette a menekülttáborok zárttá tételét és a határőrség visszaállítását.
A szóvivő arra is kitért: szívesen hallotta volna, hogy a Fidesz EP-képviselői milyen javaslatokat dolgoztak ki Brüsszelben, a Jobbik szerint ugyanis a menekültekkel szembeni fellépés hatékonyságát jelentős mértékben az uniós tagságból fakadó kötelezettségek korlátozzák.
Mirkóczki Ádám szavai szerint az érdemi cselekvéssorozatban partnerei lesznek a kormánynak, a kommunikációs adok-kapokat viszont szeretnék elkerülni.
Utalt arra is, hogy hétfőn 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedtek egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton. Értékelése szerint Koszovóban nincs olyan körülmény, ami indokolná, hogy ilyen tömegben naponta érkezzenek az emberek Magyarországra, az érintetteket vissza kell fordítani.
A szóvivő úgy fogalmazott: “ha nagyon szőrszálhasogatni szeretnék, akkor Magyarországgal most kifejezetten rosszat tett a hatóság azzal, hogy ezeket az embereket leszállította”, hiszen őket így a magyar hatóságok regisztrálták először az Európai Unióban, és ha továbbállnak, ide fogják őket visszaküldeni nyugatról – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám.
(MTI)