Már bizottsági szakaszban lesöpörte az asztalról a Jobbik összes állatvédelmi javaslatát a kormánytöbbség – derült ki Egyed Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójából, amelyet Keresztesy Gergővel, a Jobbik Ifjúsági Tagozat helyi elnökével tartott pénteken a debreceni Városháza előtt.

Egyed Zsolt három ponton változtatna a jelenlegi szabályozáson: letöltendő börtönbüntetést szabna ki az állatorvosi diploma nélkül állatorvosi tevékenységet végzőknek, 5-10 év letöltendő szabadságvesztést szabna ki az állatkínzókra, valamint felszámolná a sintértelepeket.

Az úgynevezett “gyepmesteri telepek” fenntartására fordított pénzt a jobbikos honatya szerint a régióban működő, 1%-os adófelajánlásra jogosult civil állatmenhelyek számára kellene átcsoportosítani, mivel ott sokkal jobb helyük lenne az otthontalan állatoknak.

Keresztesy Gergő (balra) és Egyed Zsolt a debreceni Városháza előtt

Keresztesy Gergő elmondta: Hajdú-Bihar megyében az elmúlt egy-másfél évben legalább öt olyan állatkínzásra derült fény, amely a hatóságok és a média figyelmét is felkeltette, bár azzal mindenki tisztában van, hogy ez a szám sajnos jóval magasabb lehet.

A fiatal politikus szerint a jelenlegi törvényeknek egyáltalán nincs elrettentő ereje, így mindenképp szigorításokra van szükség, amit nemcsak a Jobbik, hanem több szakmai és civil szervezet is sürget.

Aki bizonyíthatóan állatkínzást követett el, ne merüljön fel a feltételes szabadságvesztés lehetősége, mindenképp letöltendő börtönbüntetést szabjon ki a bíróság, illetve szükséges lenne egy országos, államilag is támogatott ivartalanítási akció – jelentette ki Keresztesy Gergő, aki azt szeretné, hogy helyi szinten is a szakmailag megfelelő civil szervezetek nagyobb mértékű önkormányzati támogatást kapjanak.

Keresztesy szorgalmazta, hogy kezdődjön meg a lakótelepeken a lekerített kutyafuttatók kiépítése. Elmondta, több helyen elbontott játszóterek helyei állnak üresen, tehát a terület is adott, ám a város vezetése semmilyen lépést nem tett ebben az ügyben, pedig az igény a legtöbb lakótelepen igenis megvan rá.

szebbjovo.hu