Apáti István, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Áder János nem a nemzet, hanem a párt egységét és akaratát testesíti meg, beszéde pedig “szép díszítősorként” értékelhető, de hiteltelen és megkésett.
Megfontolásra ajánlotta a Fidesz és a KDNP képviselőinek a család szentségére és a gyermek sérthetetlenségére vonatkozó mondatokat, továbbá azt, hogy az aljas, titkosszolgálati vagy magánnyomozati eszközöket sem nélkülöző lejárató kampányokat csírájában el kell fojtani.
A jobbikos politikus szerint az államfő “talán rossz lelkiismeretét próbálta így tisztára mosni”.
Hozzátette: a köztársasági elnöknek lehetősége van a bizonyításra, és ha valódi nemzeti érdekeket szolgál a következő években, akkor revideálják álláspontjukat.
Apáti Istvánt kérdezték arról, hogy frakciótársa, Szilágyi György parlamenti bekiabálásban veréssel fenyegette meg Dömötör Csaba államtitkárt. A szóvivő azt felelte: párttársa méltányolható okból, felindulásában kiabált, később pedig bocsánatot kért. Megjegyezte: előzőleg az államtitkár olyan kézjelzést mutatott, amellyel alkoholos befolyásoltsággal vádolta őt, utána pedig “igazi kislány módjára” elszaladt a jegyzőkönyvvezetőhöz és a terembiztonsági szolgálathoz. Jelentősen túllihegte a helyzetet – értékelt Apáti István, hozzátéve: ami elhangzott, az helytelen volt, azonban Dömötör Csaba az elmúlt egy-másfél év munkája után nem csodálkozhat azon, hogyha “időnként elszakad a film”.
Egy másik kérdésre a szóvivő azt mondta: a kivizsgálást a frakcióelnökségre vagy az országos elnökségre bízza, azonban szerinte nem szükséges szankció Szilágyi Györggyel szemben.
(MTI)