Mirkóczki Ádám elmondta: a frakció áttekintette az alaptörvény hatodik módosításának jogi és szakmai hátterét, feltételeit. Továbbra is nyitott kérdésnek látják, hogy a Fidesz a terrorizmus megelőzésében, visszaszorításában érdekelt-e vagy abban, hogy a hatalmát olyan szinten betonozza és mélyítse, ami minden demokratikus szabályt felülír.
A Jobbik kész tárgyalóasztalhoz ülni, és támogat minden javaslatot, amely az emberek biztonságát szavatolja, de “nem szeretnénk, ha a Fidesz az emberek félelmére, naivitására játszva, azt kihasználva, olyan jogi struktúrát hozna létre, amely gyakorlatilag a terrorizmusnál is veszélyesebb lenne az emberek mindennapjaira, szabadságjogára” – fogalmazott a szóvivő.
Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes a Jobbik által az egészségügy, az oktatás és a korrupció témájában elindított nemzeti konzultációról beszélt a sajtótájékoztatón.
Ezek azok a területek, amelyekben azonnali cselekvésre van szükség – mondta, kiemelve az egészségügyben és az oktatásban a személyi feltételek hiányát és a forráshiányt.
Hozzátette: az oktatásban szakmai változtatásokra is szükség van, mert világossá vált, hogy a Klik működésképtelen, az állami fenntartásba vétel megbukott, a tanulók és a pedagógusok túlterheltségét csökkenteni kell.
A szakmai szervezetekkel kezdik meg a konzultációt – ismertette -, és a konkrét kérdések megfogalmazása után fordulnak az emberekhez. A konzultáció eredményének összegzése után 2017 már a programírás éve lehet, hogy a 2018-as választásoknak a Fidesz váltópártjaként tudjanak nekifutni – fogalmazott Dúró Dóra.
A közelgő időközi választás miatt tartja frakcióülését a városban a Jobbik. Csütörtökön és pénteken a salgótarjáni helyzet értékelésével foglalkoznak, intézményeket látogatnak meg, és minél több városlakóval szeretnének találkozni. Vona Gábor pártelnök, Dúró Dóra és Hulitka István, a Jobbik polgármesterjelöltje pénteken egy szakképző intézetet keres fel.
Mirkóczki Ádám azt mondta, az eddigi választásokon elértnél jobb eredményt vár, “hogy mire lesz elég, az majd a választás estéjén eldől”.
A szocialista polgármester, Dóra Ottó halála miatt Salgótarjánban február 28-án időközi polgármester-választást tartanak.
(MTI)