Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az aznapi testületi ülésen, napirend előtt, Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer József volt országos főrabbit. Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás, a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt. A testület tagjai közös nyilatkozatot is tettek, amelyet – az egyetlen jobbikost kivéve – az összes párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá.
A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, “minden jóérzésű magyar embert”, és mondjon le a mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.
A Jobbik péntek reggeli közleményében azt írta: a párt nem adott ki semmiféle utasítást, útmutatást a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezést illetően, az elhunyt emlékével ugyanis nem kívánnak foglalkozni. Mint kiemelték: Benke László magánvéleményét fejezte ki, amely alapján “nagyon úgy tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival”. A Jobbik hozzátette: mivel a képviselő-testületi megemlékezést nem tartják “az ország előrehaladása, az itt élők jóléte szempontjából releváns eseménynek”, így az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem terveznek.
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében, február 5-én hunyt el.
(MTI)