Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz “sorozatosan hazudik azért, hogy lophasson”, és közben a legnagyobb biztonsági kockázatnak teszi ki az országot. Mint mondta, a kormánypárt hazugságspirálba került, és nem tud abból kijönni. Kifejtette: a legfrissebb sajtóhírek szerint Ghaith Pharaon a kormány tudtával kapott vízumot és tartózkodási engedélyt, azonban utóbbihoz nem vették le a kötelezően előírt biometrikus adatokat, vagyis ujjlenyomatot, és nem csináltak arcképet.
A jobbikos politikus kijelentette: semmilyen hatóság nem kerülheti meg a törvényeket, és kell hogy legyen politikai felelőse annak, hogy az azonosítás elmaradt. Szerinte ez azt jelzi, hogy a kormány a kezdettől tudta, hogy keresett, veszélyes bűnözővel van dolga, azonban kivételt tettek vele annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és Orbán Viktor miniszterelnök családja üzletelhessen vele.
Mirkóczki Ádám kitért arra is: az eset rávilágít, milyen szűrők lehetnek a letelepedési kötvények mögött, mert ez azt üzeni, hogy valaki lehet bármekkora bűnöző, ha pénze van és megfelelő üzleteket köt a kormány holdudvarával, akkor nyugodtan jöhet.
Ez azt is megmagyarázza, hogy a kérvényezők személyét még a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén is titkolják – közölte.
A szóvivőt kérdezték az alkotmánybírák jelöléséről. Sérelmezte, hogy a kormánypártok nem egyeztettek a Jobbikkal a kérdésről, és szóvá tette, hogy az LMP a háttérben “lepaktált” a Fidesszel.
“Hogy ennek milyen ára van, vagy mit kapott cserébe az LMP, az most még nem tudjuk, ezt majd nekik kell megmagyarázniuk” – jegyezte meg. Tudatta azt is, hogy a megnevezett jelöltekről a Jobbik még nem alakította ki álláspontját.
(MTI)