Dúró Dóra futófelszerelésben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: pártja úgy véli, a fővárosnak a versenyek számát csökkenteni tervező futórendelete Budapest egészségi, gazdasági és turisztikai érdekeivel is ellentétes. Lesújtónak nevezte, hogy az embereknek mindössze 34 százaléka sportol rendszeresen a KSH adatai szerint, de mint mondta, körükben a futás a harmadik legnépszerűbb sport.
A turizmussal kapcsolatban azt emelte ki, hogy egy-egy versenyre akár ötezer külföldi vendég is érkezik, és jelentősnek nevezte a fővárosban töltött vendégéjszakák utáni bevételt.
A versenyekre mintegy 80 országból érkeznek résztvevők, ezért azok az országimázs szempontjából is fontosak – tette hozzá.
Fontosabb lenne ezeket a rendezvényeket támogatni, semmint stadionokat építeni – mondta Dúró Dóra, példaként említve, hogy jövőre csak a Puskás Stadionra 65 milliárd forintot szán a kormányzat.
A sportrendezvények miatti forgalomkorlátozásokról – ha arra az autósok részéről igény merülne fel – a Jobbik társadalmi párbeszédet kezdeményezne a szervezőkkel, hogyan lehetne a lezárásokat jobban megszervezni.
A versenyek számának korlátozása azonban nem megoldás – mondta. Közölte, pártja kormányra kerülése esetén minden városba és kerületbe gumi futópályát építetne, és a versenyeket is támogatná anyagilag.
Arra a sajtóhírre, hogy Zagyva György Gyula, a Jobbik volt parlamenti képviselője ellen nyomozást indított a rendőrség zaklatás miatt, amiért az őt kritizáló Varga-Bíró Tamást a gyanú szerint megfenyegette, Dúró Dóra azt mondta: pártja szerint
magánjellegű beszélgetés történt a két fél között, ha ennek büntetőjogi következményei lesznek, annak megállapítása a bíróság feladata. Hangsúlyozta: Zagyva György Gyula nem volt és most sem tagja a Jobbiknak, a beszélgetés stílusától pedig pártja nevében elhatárolódott.
Arra a sajtóhírre, miszerint iskolákon belül lőtereket lehetne kialakítani, azt mondta: amennyiben ez semmilyen agresszióval nem jár, akkor a lövészetnek, mint sportnak megismertetése a gyerekekkel kívánatos lehet, hiszen egy olyan sportról van szó, amely koncentrációs képességet nagyban javítja. Hozzátette: ha ezeket az ismereteket megfelelő életkorhoz kötik és körültekintően járnak el a biztonság kérdésében is, pártja támogatni tudja az ötletet.
(MTI)