Az ellenzéki párt vezetője hétfőn, Budapesten a jövő évi választásokra szóló tizennegyedik vállalásának ismertetésével folytatta tizennyolc részesre tervezett sajtótájékoztató-sorozatát.
Kiemelte, azt szeretnék, ha a magyar vállalkozások a Jobbik kormányra kerülése után azt éreznék, nincsenek egyedül hagyva, hanem az állam, valamint a kabinet erős, megbízható és támogató partnerük.
Vona Gábor szerint az elmúlt 27 évben sokan fogalmaztak meg hasonló ígéreteket, azonban azok soha nem váltak valóra, a magyar vállalkozásoknak pedig csalódniuk kellett.
Ennek pedig az lett a következménye, hogy a magyar gazdaságban szinte csak a tőkeerős multinacionális vállalkozások verseny- és exportképesek – fejtette ki a Jobbik kormányfőjelöltje, aláhúzva, hogy a legkisebb magyar vállalkozások támogatásával a “magyar gazdaság motorját” lehetne beindítani.
Hangsúlyozta, a mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének javulásával az állami bevételek is növekednének, ami több kiadást engedne az olyan nagy alrendszereknek, mint például az egészségügy, az oktatás, illetve a nyugdíjrendszer. Emellett a vállalkozások fejlődése a bérek növekedésével is járna, ami a fogyasztás élénkülésén keresztül szintén fokozná a magyar gazdaság teljesítményét – fejtette ki.
Vona Gábor nyolc alapelvet sorolt fel a magyar vállalkozóknak kínált szövetséghez. Elsőként említette a tiszta verseny garantálását a korrupció felszámolásával; majd egy “felülről bebetonozott”, csak a vállalkozások szempontjából pozitívan módosítható adókörnyezetet; adó- és járulékcsökkentést; a bürokrácia lazítását; az állam stratégiai szemléletének kialakítását; a szakképzés reformját; a multinacionális vállalatok magyar beszállítói hányadának emelését; valamint az uniós és állami források magyar vállalkozásokhoz terelését a versenyképességi kritériumok betartása mellett.
A sajtótájékoztató témájától eltérő kérdésekre ezúttal sem a Jobbik elnöke, hanem Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője válaszolt.
Reakcióiban elmondta, a Jobbik annak az összegnek a többszörösét költötte köztéri plakátokra, mint amennyiről a Pesti Srácok lap írt, a pontos összeget azonban az üzleti titok védelme miatt nem hozzák nyilvánosságra.
Mirkóczki Ádám megerősítette, hogy a plakátokat visszavásárolták korábbi tulajdonosai, a vételárról azonban csak annyit mondott, az kisebb, mint amennyiért korábban ők megszerezték azokat.
“Remélem, hogy a minimum büntetése a kizárás lesz” – válaszolta a szóvivő arra a kérdésre, hogy milyen szankciókra számíthat Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni képviselője, aki egyedüliként nem szavazta meg egy roma diák ösztöndíját. A Jobbik 2013 előtt számtalan esetben hibázott olyan kijelentésekkel, amelyek joggal sérthettek embereket, a néppártosodás elindulása után azonban kényesebben figyelnek ezekre a hibákra – jelentette ki Mirkóczki Ádám. Hozzáfűzte: “bárcsak minden pártban, mindennek annyira lenne következménye, mint a Jobbikban”.
(MTI)