A tervezett debreceni intermodális központ kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden a Jobbik két helyi politikusa, Kőszeghy Ábel frakcióvezető és Kulcsár Gergely regionális igazgató. Mindketten hangsúlyozták: a beruházás a jelenlegi formájában nemcsak túlárazott, de indokolatlan anyagi terheket is ró a cívisváros lakosságára.

forrás: dehir.hu

Kulcsár Gergely emlékeztetett: bár már 2013 januárjában, tehát lassan hat éve hirdettek pályázatot a debreceni főpályaudvar tervezésére, eddig még egy kapavágás sem történt a beruházás területén. Eredetileg 17 milliárd forint lett volna az építési költség, ez a legutóbbi, idén novemberben lezárult közbeszerzésen már 35 milliárdra, tehát több mint duplájára nőtt. Kulcsár Gergely szerint sokatmondó, hogy már majdnem két hete ismert a közbeszerzési eljárás eredménye, de eddig – példátlan módon – sem a kormányzat, sem a debreceni városvezetés nem nyilatkozott arról, hogy megépítik-e dupla áron az épületkomplexumot.

Kőszeghy Ábel frakcióvezető leszögezte, hogy a Jobbik a kezdetektől fogva támogatta a helyközi autóbusz-végállomás helyzetének rendezését, valamint a Nagyállomás átépítését, azonban az elmúlt évek során számos sajtótájékoztatón és a helyi közgyűlésben is hangot adtak a városvezetés által favorizált megoldással kapcsolatos kifogásaiknak.

Kőszeghy szerint sok szempontból aggályos a 4-es főút és a buszállomás föld alá vitelének terve. A légtechnika, a csapadékvíz elvezetése, a világítástechnika, a közbiztonság kérdésének megoldása nemcsak egyszeri beruházási költséget jelent, de a későbbiekben hatalmas üzemeltetési költséget ró majd a városra, amelyet a debreceni polgároknak kell megfizetniük évről évre. Ezzel szemben előnyként csupán a tervezett zöldfelületek és a Petőfi téri sétálóövezet szerepel érvként, de a jobbikos képviselő úgy vélekedett, az eddigi tapasztalatok és a látványtervek szerint is “több térkövet fogunk látni, mint fűszálat” a beruházás területén.

A debreceni Jobbik arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy térjenek végre jobb belátásra, és gondolják át, hogy érdemes-e a tervezett formában belevágni ebbe a beláthatatlan időtávú és költségű beruházásba, a teljes építkezés ideje alatt élhetetlenné tenni a várost, és indokolatlan anyagi terhet róni hosszú távon a debreceni adófizető állampolgárokra.

szebbjovo.hu