Megérkeztek a bankoktól az elszámolási levelek, tehát most döbbennek rá az emberek, hogy a kormány megint átverte őket – jelentette ki Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője mai sajtótájékoztatóján.

A képviselő emlékeztetett: Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is azt ígérte, hogy mintegy 25-30 százalékkal csökkennek a törlesztőrészletek, és a devizakárosultak több mint 90 százaléka jobban jár.

Hozzátette: Kósa Lajos tavaly október végén azt nyilatkozta a témával kapcsolatosan, hogy kacsa a devizahitelek piaci árfolyamon való forintosítása. Majd szó szerint idézte a Fidesz alelnökét: „a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne”.

Kőszeghy szerint teljesen igaza volt Kósa Lajosnak, hiszen ennek így valóban nem volt értelme. Majd aláhúzta: a hitelkárosultak alig több mint felének csökkent a törlesztőrészlete, körülbelül az egynegyedének nem változott, további egynegyedének pedig még nőtt is. Ráadásul az az egynegyed, akinek nem változott, jórészt az árfolyamgátat igénybe vevők közül kerül ki, nekik pedig majd később, az árfolyamgát lejárta után nőhet meg jelentősen a törlesztőrészletük.

deviza0514
A frakcióvezető a bankok által küldött levelekre is kitért: az elszámoló levelekben az szerepel, hogy „tisztességtelenül felszámított összeg” – majd úgy fogalmazott: szerintünk ezt csalásnak hívják, és felháborítónak tartjuk, hogy a bankok büntetőjogi felelőssége fel sem merül.

A kormány szerint a bíróság nem engedte a kedvezményes árfolyamon történő forintosítást, ám érdekes módon ez akkor nem zavarta őket, amikor a saját és jómódú barátaik végtörlesztésénél 180-as svájci frank árfolyammal számoltak – emelte ki, majd hozzáfűzte: a forintosításnál alkalmazott árfolyam ennek majdnem a másfélszerese.

Végül így zárta: a Jobbik továbbra is követeli a felvételi árfolyamon történő forintosítást, a jelenlegi elszámolási törvénycsomagot pedig vonja vissza a kormányzat.

szebbjovo.hu