Miközben a pedagógusok tűrhetetlen helyzetük és a folyamatos anyagi problémáik miatt tiltakoznak, a Klik helyben felújításba kezdett, hogy vezetőinek még kényelmesebb, még esztétikusabb környezetet alakítson ki – jelentette ki mai tájékoztatóján Ágoston Tibor önkormányzati képviselő, aki a közoktatással kapcsolatos problémák mellett az egészségügyi ágazat gondjait is firtatta.

Fotó: szebbjovo.hu

Fotó: szebbjovo.hu

A nemzeti ellenzék képviselője ismertette: a Jobbik 2016-ban valódi nemzeti konzultációt fog kezdeményezni az egészségügy, az oktatás és korrupció témájában, a szakmát, a civil szervezeteket és az érdekképviseleteket, továbbá a kormányváltásban érdekelteket is meg akarják szólítani. Vona Gábor a közeljövőben országjárásra fog indulni, ennek keretében minden megyeszékhelyre ellátogat majd, így 2016 a valódi nemzeti konzultáció, 2017 a valódi programírás, 2018 pedig a valódi kormányzás éve lesz – tette hozzá.

Az oktatási rendszer kapcsán így nyilatkozott: a köznevelés rendszere ma csődben van, ennek ellenére a kormánypárti politikusok úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. A politikus szerint az iskolák, szakmai szervezetek jelzései már a nemzeti alaptanterv bevezetésekor azt mutatták, hogy nem jó az irány, a gyerekek és a pedagógusok is túlterheltek.

Mi sem bizonyítja jobban a kormányzat arroganciáját ezzel az égető problémával kapcsolatban, mint az, hogy a miközben a pedagógusok tűrhetetlen helyzetük és a folyamatos anyagi problémák miatt tiltakoznak, a Klik helyben felújításba kezdett, hogy vezetőinek még kényelmesebb, még esztétikusabb környezetet alakítson ki – emelte ki. Majd kitért rá: az Új Városháza második emeletén a közelmúltban hangszigetelt bőrajtókat és modern berendezéseket helyeztek el, miközben tudvalevő, hogy az iskolákban sok esetben sem papírra, sem krétára, sem fűtésre nincs pénz, Rétvári Bence KDNP-s államtitkár tájékoztatása szerint 2016. január végéig a Klik 17 milliárd forintos adósságából 306 785 359 Hajdú-Bihar megyéből származik.

Ágoston Tibor azt is közölte: a Jobbik felháborítónak találja azt, hogy a hónap elején az iskolaigazgatók számára összehívott fórumon a Klik tankerületi igazgatója, Pappné Gyulai Katalin meg sem jelent, hiszen sajtóhírek szerint akkor éppen azért nem ért rá, mert síelni volt. Ennek ellenére azonban a politikus dicséretesnek tartja, hogy a tankerületi igazgató az olyan problémákról nyíltan mer beszélni, mint a pedagógusok értékelési rendszerből származó igen súlyos adminisztrációs terhei, a gyermekek túlterheltsége, s azt is kijelenti, hogy a különféle juttatások, pótlékok, kötelező benntartózkodás és óraszámok tekintetében nincsen konszenzus.

Az egészségüggyel kapcsolatban hangsúlyozta: a múlthéten megtartott Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) ülésén a szakmai szervezetek egységes álláspontja volt, hogy az egészségügyi ágazat legnagyobb problémája az alulfinanszírozottság. Majd részletezte: kormányzat nem hogy nem növeli, de GDP-arányosan a korábbiakhoz képest még csökkenti is az egészségügy támogatását, így a Jobbik szerint 2016 év elejére a rendszerváltás óta nem látott szintre zuhant az ágazat színvonala.

A képviselő szerint az egészségügyi dolgozók mára az „elszegényedő réteghez tartoznak, egyfajta dolgozói szegénységbe kerültek, miközben a központosított rendszer rengeteg adósságot termel”. Majd pártja álláspontját ismertette: emberséges egészségügyre van szükség, ahol egymásra tekintettel vannak a felek.

Hozzáfűzte: a nemzeti konzultáció keretében az egészségügyben először a szakmai szervezetekkel, az intézményekkel és tudományos műhelyekkel kívánnak konzultálni, majd ezután fordulnak az emberekhez, hogy véleményt alkothassanak, miközben parlamenti képviselőik választókerületük szerint végigjárják az érintett intézményeket, hogy felmérhessék a problémákat.

szebbjovo.hu