Gyöngyösi Márton szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy Magyarország júliustól egy évre átveszi a V4-ek elnökségét, és emiatt a hét elején Orbán Viktor miniszterelnök is Varsóban tárgyalt. Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a kormányfő szavai alapján a magyar elnökség prioritásai kimerülnek a migráció problémájának kezelésében
Ez egy fontos kérdés, de jól mutatja, hogy a miniszterelnöknek és a Fidesznek semmiféle távlati víziója nincs a közép-kelet-európai együttműködésről. Az elvándorlás, az alacsony bérek és az elszegényedés ugyanis lehet, hogy még a migrációnál is nagyobb problémát okoznak – jelentette ki.
Felhívta a figyelmet, hogy a hét elején pártjuk elnökével, Vona Gáborral együtt szintén Varsóban jártak, ahol a Szolidaritás 80 nevű szakszervezettel átbeszélték, a következő egy évben milyen gyakorlati lépéseket kellene tenni az európai bérunió megvalósításáért. Hozzátette, véleményük szerint a visegrádi együttműködésnek is meg kell újulnia, hogy ne csak kormányok közötti együttműködést jelentsen, hanem legyen parlamenti dimenziója is.
Gyöngyösi Márton kijelentette, hogy a célok érdekében a V4-eket is ki kellene bővíteni, mert a térség 11 tagállamának együttműködésével el lehetne érni, hogy minden közép-kelet-európai ember a saját hazájában tudjon boldogulni.
(MTI)