A Jobbik teljes területi autonómiát követel a kárpátaljai magyar és ruszin kisebbségnek és arra szólította fel a nemzetközi közvéleményt, hogy szálljon síkra a Kárpátalján is megkezdődött katonai sorozások leállítása érdekében.

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: bár a válság kirobbantásában kétségtelenül szerepet játszott Janukovics elnök korrupciója és a Régiók Pártjának a rossz kormányzása, elsősorban az ukrán ellenzéknek nyújtott "washingtoni és brüsszeli pénzügyi, politikai, erkölcsi és titkosszolgálati támogatásnak, aknamunkának és provokációnak a következménye a hidegháborút idéző konfliktus".

Képmutatónak nevezte a nyugatot amiatt, hogy a "válságot leghosszabb ideig visszafogottan szemlélő és önmérsékletet tanúsító, a kisebbségeinek a védelmére kelő Oroszországot teszi meg a válság bűnbakjává". Bírálta, hogy eközben a nyugat által támogatott ellenzéki erők első hatalmi intézkedése az volt, hogy visszavonta a nyelvtörvényt, előrevetítve a "legdurvább ukrán sovinizmust" és a nemzeti kisebbségek – köztük a kárpátaljai magyar és ruszin, illetve orosz, lengyel, román és tatár kisebbségek – teljes jogfosztását.

A frakcióvezető-helyettes azt is kijelentette: a Jobbik nem tekinti a hatalomváltást az ukrán nemzet szuverén döntésének, a jelenlegi hatalmat pedig legitimnek. Álláspontja szerint az Ukrajnában zajló események a 2004-ben kirobbant narancsos forradalom folytatásaként értelmezhetők, az euroatlanti tengely és Oroszország között zajló geopolitikai összecsapás újabb felvonásának tartják. Gyöngyösi Márton jelezte: a Jobbik szerint a jelenlegi ukrán válság a nyugat legújabb kísérlete arra, hogy a brüsszeli és washingtoni hatalom "a vasfüggöny lehullását követően bekebelezett és gyarmatosított Közép-Kelet-Európa után még keletebbre tolja ki a hatalmát és a befolyását".

A politikus felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy gyakoroljon nyomást az átmeneti ukrán vezetésre a Kárpátalján is megkezdődött katonai sorozások leállítása érdekében és mivel álláspontjuk szerint Ukrajna nem képes a nemzeti kisebbségek jogainak garantálására, ezért teljes területi autonómiát követelnek a kárpátaljai magyar és ruszin kisebbségnek. A Jobbik emellett a kisebbségek nyelvhasználati jogainak a biztosítását, az emberi jogok garantálását követelte Ukrajnában. A politikus felszólította a magyar kormányt és a Külügyminisztériumot, hogy az euroatlanti érdekek helyett a nemzeti érdekek képviseletét helyezze politikája előterébe.

(MTI)