A Jobbik szerint a gyermekéhezés visszaszorítása pártpolitika feletti, közös nemzeti ügy, ezért arra kérjük a Fideszt, hogy tartson ki az általuk korábban még támogatott ügy mellett – mondta el mai sajtótájékoztatóján Ágoston Tibor önkormányzati képviselő, aki a nemzeti ellenzék helyi kezdeményezésére, a jobbikos képviselők tiszteletdíjaiból finanszírozott családsegítő misszióra is felhívta a figyelmet.

Ágoston Tibor

Ágoston Tibor

A képviselő emlékeztetett: a Népjóléti Bizottság hétfői ülésén a Fidesz–KDNP-s többség leszavazta, hogy tárgysorozatba kerüljön a KDNP kivételével minden parlamenti képviselővel rendelkező párt által aláírt, a gyermekéhezés visszaszorítását célzó előterjesztés. Hozzátette: a kormánypártok nevében Harrach Péter azzal érvelt, hogy a javaslat a baloldali ellenzék durva támadása, provokációja, ezt a vádat azonban a Jobbik előterjesztőként is visszautasítja, hiszen éhező gyermekek, valamint magzatok – várandós édesanyák általi – táplálásáról van szó.

Miután a Fidesz kihátrált a korábban általuk is aláírt, a gyermekéhezés enyhítésére vonatkozó összpárti javaslat mögül, a Jobbik plenáris ülésre kérte ki a Nemzeti Minimum programjáról szóló határozattervezetet, így az országgyűlés fogja tárgyalni azt – jelentette ki Ágoston Tibor.

A Jobbik szerint ez egy pártpolitika feletti, közös nemzeti ügy, ezért megpróbáljuk a Fideszt rávenni, hogy tartson ki az általuk nagy médianyilvánosság előtt még támogatott, részben saját előterjesztésük mellett – húzta alá, majd fölidézte: korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta a javaslatot, sőt a Budapest Arénában megrendezett koncerten a pártok képviselői közösen álltak ki a színpadra, és írták alá, hogy támogatásukról biztosítják a javaslatot.

Úgy gondoljuk, hogy mindezek után elfogadhatatlan a Fidesz sunyi, a KDNP hazudozó kihátrálása – folytatta a városatya, majd arról beszélt: a Jobbik elkötelezett a gyermekéhezés visszaszorítása mellett, ezért javasolták a szociális kártya bevezetését is, hogy a családtámogatásra szánt pénzeket a szülők valóban a gyermeknevelést szolgáló termékekre fordítsák.

A Gallup tavalyi kutatása szerint Európában Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya – a családok mintegy 47 százaléka -, akik azt mondták, volt olyan eset az elmúlt évben, hogy nem tudták megvenni a gyerekeiknek a megfelelő élelmiszert, a Tárki kutatása szerint pedig mintegy 50 ezer olyan gyerek van, aki tartósan éhezik Magyarországon – mutatott rá a képviselő. Úgy véli: a rendszeresen alacsony tápértékű étkezés az intellektuális fejlődés alapvető visszamaradottságával járhat, ami az érintett gyerekek iskolába járási és későbbi munkavállalási esélyeit jelentősen rontja egészséges társaikhoz képest.

– Debrecenben a Jobbikot néhány éve még csak a karácsonyi adománygyűjtési időszakban keresték meg, ma már sajnos egész évben fordulnak hozzánk olyan családok, akik a munkahely elvesztése, vagy a megalázóan alacsony bérek miatt hó végén már nem tudnak megfelelő élelmiszert venni a gyermekeiknek – tért ki rá a városatya.

A Jobbik helyi önkormányzati képviselői azzal járulnak hozzá a gyermekéhezés visszaszorításához, hogy saját tiszteletdíjukból finanszírozott családsegítő missziójukkal támogatják a rászorulókat – hívta föl a figyelmet a nemzeti ellenzék akciójára Ágoston Tibor, majd hozzáfűzte: sajnálják, hogy más politikai párt képviselői a felhívásuk ellenére sem csatlakoztak a kezdeményezéshez. Végül ezzel zárta tájékoztatóját: a Jobbik kormányra kerülése után a Fidesz által lesöpört, a gyermekéhezés enyhítését célzó javaslatokat haladéktalanul törvényerőre emeli.

szebbjovo.hu