Magyar Zoltán a Legfőbb Ügyészség előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, Lázár János az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén arról beszélt, hogy azért nincs szükség a mezőgazdaságban állami szerepvállalásra, mert az állami cégeket szétlopták.
Az ellenzéki képviselő azt mondta, szerinte Lázár Jánosnak kellett volna bejelentést tennie, ha bűncselekmény jutott a tudomására, de mivel ezt elmulasztotta, ezt a Jobbik megteszi helyette.
Közölte, felkérik a legfőbb ügyészt arra is, Lázár Jánost tanúként hallgassa meg és kérdezze meg a tudomására jutott ügyekről.
Azt mondta, a Jobbikot nem lepte meg, hogy így működik az ország, hogy az elmúlt 25 évet így rabolták szét, de most ezzel az üggyel szeretnék elindítani az elmaradt elszámoltatást.
A Jobbik azt szeretné – folytatta – ha az állami földek továbbra is állami kézben maradnának, és az állam a jövőben is bele tudna szólni abba, “mi történjen a magyar vidéken”. Azért kellene a földeket állami tulajdonban tartani, hogy a fiatalok a falvakban maradjanak, hogy legyen föld a szociális földprogramhoz, a munkahelyteremtéshez – érvelt.
Jelezte, az ügyészségnek 30 napja van döntést hozni a bejelentéséről, ugyanakkor – mondta – az elmúlt 25 év tapasztalatai alapján nem reménykednek abban, hogy egy teljes körű és tisztességes vizsgálat követi majd a kezdeményezésüket.
A képviselő a sajtótájékoztató után az újságíróknak átadta a Polt Péternek írt bejelentése másolatát. Ebben egyebek mellett az áll: Lázár János “nyilatkozata alapján felmerül, hogy számos olyan feltáratlan eset fordulhatott elő az elmúlt évek során, amelyek bűncselekmények elkövetésére utalhatnak”.
(MTI)