Értékelése szerint a kormány hazugságra épülő telefonos kampányt folytat, amelynek a célja a Jobbik lejáratása.
Mint mondta, arra vár választ, hogy az akciót milyen pénzből finanszírozzák és milyen adatbázis alapján folytatják.
Szilágyi György jelezte: közérdekű adatigényléssel fordult a miniszterelnökhöz, amelyben egyebek mellett arra kíváncsi, milyen összegre kötöttek szerződést és használtak-e közpénzt. A jobbikos politikus elmondása szerint a szerződések megküldését kérte és arra is választ kért, hogy a párt rendelkezik-e a hazai nyugdíjasok teljes adatbázisával.
Arra a felvetésre, hogy Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója aznap már elmondta, hogy még nincs végleges költségvetés, az adatbázis pedig a szimpatizánsok megadott adataiból áll, azt válaszolta: számára ez nem kielégítő és tud olyanról, aki szerinte nem jelentkezett fideszes adatbázisba.
Kérdezték arról is, hogy Vona Gábor pártelnök az előző nap leszögezte, szerinte nincs miért bocsánatot kérnie a nyugdíjasoktól. Szilágyi György megismételte, hogy szerintük nem a Jobbiknak, hanem a Fidesznek kell bocsánatot kérnie. Azt mondta: a Jobbik elnöke nem a nyugdíjasok egészéről beszélt, hanem arról, hogy van egy olyan jelenség, “ami a Fidesznek köszönhetően sajnos a nyugdíjasoknál jött ki leginkább, de ez a fiatalokra, a középkorúakra és mindenkire vonatkozik”.
A képviselőt faggatták arról is, hogy a Jobbik béruniós kezdeményezését támogatja a horvát GO! (Generacija Obnove – Megújulás Generációja), amelynek vezetője, Frano Cirko sajtóhírek szerint náci jelképeket használ és nyíltan homofób.
Azt felelte: többször elmondták és most is tartják, hogy ügyek mentén politizálnak és fognak össze emberekkel. A béruniót határokon és politikán átívelő kezdeményezésnek nevezte és kitért arra: noha sok mindenben nem ért egyet sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, sajnálja, hogy egyik párt sem állt be melléjük.
Hozzátette: a többi tagállamban sem azt vizsgálták, ki van kormányon vagy ellenzékben és ki mit gondol különböző kérdésekről. A kezdeményezés továbbra is nyitott, mindenkit örömmel látnak – közölte.
Arra a kérdésre, hogy a náci karlendítés belefér-e, azt mondta, furcsának tartja, hogy a kezdeményezéssel kapcsolatban egy személyes ügyet próbálnak meg behozni.
Arra pedig, hogy felmerülhet-e, hogy a Jobbik megszakítja a kapcsolatot a GO!-val, azt válaszolta, nem vizsgálják, hogy ki milyen múltbéli dolgokat követett el. Ezt úgy magyarázta: azt sem mérlegelik, mennyire ítélik el azokat, akik az olajszőkítésben, a privatizációban vagy uniós pénzek ellopásában részt vettek, de a bérunió ügyében szívesen együtt dolgoznának a Fidesszel és az MSZP-vel is.
(MTI)