Apáti István szavai szerint megkérdőjelezhető a kifizetés törvényessége, mivel erősen kérdéses, hogy országgyűlési képviselőként járt-e neki a korábbi polgármesteri tisztségével összefüggő végkielégítés és szabadságmegváltás címén “akár két forint” is.
Ezt az összeget a polgármesteri tisztséget ellátó felesége “teljesen nonszensz és döbbenetes módon” szavaztatta meg Simon Miklósnak – tette hozzá a jobbikos képviselő. Mint mondta, ha ez kifizetés jogszerű lenne is, akkor is felmerül a kérdés, hogy etikus-e ekkora összeget “zsebre vágni.”
“Ha Simon Miklós gyors vizsgálatot akar, akkor javaslom, hogy fontolja meg azt a felszólításunkat, hogy fizesse vissza az utolsó forintig a nyírbogáti önkormányzat bankszámlájára ezt az összeget” – mondta Apáti István. Hozzátette, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem volt jogszerű a pénz kiutalása, a Jobbik büntetőfeljelentést kezdeményez.
Simon Miklós az MTI megkeresésére azt mondta, “politikai hisztériakeltés” folyik ebben az ügyben, szavai szerint a végkielégítést jogszerűen fizették ki neki. A hivatalba lépő polgármesternek az új ciklus elkezdéskor kötelessége a munkaügyi folyamatokat lezárattatni, és ez akkor is kötelessége, ha éppen a férjéről van szó – mondta Simon Miklós, hozzátéve, a kormányhivatal is jogszerűnek minősítette ezt a munkaügyi döntést.
A kormánypárti képviselő ugyanakkor rágalomnak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint ötmillió forintot utaltak volna neki át. “Összesen bruttó 3 millió 900 ezer forint volt az az összeg, amelyet végkielégítés és szabadságmegváltás gyanánt kaptam” – közölte Simon Miklós. A képviselő hangsúlyozta, öthavi polgármesteri fizetés illette meg bruttó 2,4 millió forint értékben, a fennmaradó összeg pedig a ki nem vett szabadság megváltása volt.
Simon Miklós közölte, az őt és feleségét ért rágalmak miatt eljárást indít.
A Bors hétfőn arról írt internetes kiadásában, hogy a Nyírbogátot 2001 és 2014 között vezető, 1998-tól országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Simon Miklós öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, ki nem vett szabadsága után pedig bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapott felesége, a 2014 őszén a település polgármesterévé megválasztott Simonné Rizsák Ildikó (Fidesz) indítványára. A juttatást megszavazták az önkormányzati képviselők.
Az MSZP a Bors cikkre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz parlamenti frakciójának “sunyítás helyett” fel kellene szólítania Simon Miklóst a pénz visszafizetésére, ezzel együtt Nyírbogát lakóinak pedig vissza kell kapniuk az “elmutyizott” milliókat. Az Együtt közleményében a fideszes politikust a neki jogellenesen kifizetett milliók visszafizetésére és mentelmi jogáról történő lemondásra szólította fel.
(MTI)