Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelt botrányként hivatkozott arra, hogy a moszkvai nagykövetség konzulátusa 2012-2013-ban több ezer vízumot adott ki tisztázatlan hátterű, hiányos személyi adatokkal rendelkező orosz állampolgárnak, rekordsebességgel.
Hozzátette, hogy az ügyekben Kiss Szilárd agrárdiplomata működött közre, a dokumentumok pedig többszöri belépésre jogosítottak a schengeni területre.
A jobbikos politikus szerint az ügy komoly felelősségi kérdéseket vet fel a külügyi tárcánál, s noha 2013 decemberében volt belső vizsgálat, annak eredményét titkosították.
Gyöngyösi Márton a helyzetet a letelepedési kötvények ügyéhez hasonlította, s felvetette, hogy a nemzetbiztonsági kockázat és a korrupció is felmerül.
Azt javasolta, hogy a helyzet tisztázására a két bizottság hallgassa meg az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársait, a két szervezet felügyelő minisztert, vagyis Lázár Jánost és Pintér Sándort, továbbá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.
(MTI)