A kellő számú ajánlást összegyűjtöttem, ennek nyomán a választási bizottság a tegnapi napon nyilvántartásba vett, így a debreceni 6-os számú önkormányzati választókerületnek immár hivatalosan is képviselőjelöltje vagyok – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Keresztesy Gergő, aki a Jobbik színeiben méreti meg magát a május 7-én esedékes választáson.

A Jobbik jelöltje közölte: nem fejeződött be számára a körzet bejárása, de a jövő héttől már egy konkrét ügyben, a kertségek beépíthetőségének növelése érdekében gyűjt támogató aláírásokat. Mint elmondta, a debreceni kertségekben élő sok ezer ember nagyrészt kényszerűségből költözött ki a város szélére, és azóta is 30-40 m²-es gazdasági épületnek nevezett házikókban élnek, sokan építési engedély nélkül toldanak kis házukhoz még egy szobát, és félve várják, hogy az önkormányzat lebontatja-e vagy sem, súlyos építési bírság mellett. Ennek az az oka, hogy jelenleg ezek a területek a város rendezési tervében beépítésre nem szánt területnek minősülnek, ami azt jelenti, hogy a telkek maximum 3%-át építheti be a tulajdonos, tehát például egy 1000 m²-es telken legfeljebb 30 m²-t.

Keresztesy Gergő emlékeztetett: a debreceni Jobbik évek óta küzd azért, hogy a városvezetés emelje meg a 3%-os beépíthetőséget legalább 8-10%-ra, ám folyamatosan hamis indokkal hárítják el a kezdeményezéseiket. Azt állítják, hogy csak akkor építhetnének lakóházakat a kertségekben élők, ha azokat belterületbe vonnák, ami azzal járna, hogy a város köteles lenne közművesíteni a területet. Ez már évek óta nem így van, hiszen már külterületen is lehet beépítésre szánt területet kijelölni. Tehát semmilyen jogi akadálya nincs az intézkedés megtételének – szögezte le Keresztesy Gergő.

Ráadásul tavaly a kormány kifejezetten lehetővé tette, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) zártkerti ingatlanokra is fel lehessen venni. Ezt a debreceni városvezetés a Jobbik javaslatának elutasításával megakadályozza, és ezzel a kertségekben élő debrecenieket a városvezetés másodrendű polgároknak minősíti – vélekedett a Jobbik jelöltje.

Keresztesy Gergő reményét fejezte ki, hogy kellő számú aláírás összegyűjtése után a városvezetés már nem fogja tudni olyan könnyen lesöpörni a Jobbik javaslatát az asztalról, és végre megemelik a beépíthetőség mértékét.

Újságírói kérdésre válaszolva Keresztesy Gergő elmondta, a választókerület lakói leginkább a tömegközlekedés és az úthálózat minőségének fejlesztését szeretnék elérni. Példaként említette a Szabó Kálmán utca és a Vámospércsi út csúcsidőben már elviselhetetlen mértékű forgalmát. A Nagycserén élők pedig legfőképp az ivóvíz és az orvosi rendelő állapotának rossz minőségéről panaszkodtak – számolt be a körzetbejárás tapasztalatairól a Jobbik képviselőjelöltje.

szebbjovo.hu